İster öküz ister at arabası olsun, isterse bildiğiniz motorlu araba olsun, yokuş çıkarken zorlanır.
Hele bir de yokuşta durup dinlenecekse ya da yokuşta durup yük indirip bindirecekse işi daha da bir zordur.
Yokuşta duran araba geri kaçmasın, güvenle dursun diye arka tekerin arkasına güvenilir, sağlam bir taş koymak gerekir. 

Arka taş bu yüzden çok önemlidir !

Yokuşta arabanın güvenle durmasını sağlayan, sağlam bir arka taş gibi insanında kendisini zorda durduracak, işini yaparken güvenebileceği bir arkadaşı olmalı !

İnsanların çeşit çeşit arkadaşları vardır.

İlk arkadaş, mahalleden çocukluk arkadaşıdır. Sonra okul arkadaşı, iş arkadaşı, asker arkadaşı, cezaevi arkadaşı…

Gurbetçi çocuğu değilseniz, sürekli tayini çıkan memur bir ailenin çocuğu değilseniz, sağlam ve sabit bir arkadaşlarınız olurda sürekli yer değiştiren bir ailenin çocuğuysanız çocukluk arkadaşından mahrum kalırsınız mesela ! 

Öyle bir arkadaşı olmalı ki insanın ilk sevgilisini ona açmalı, sıkıştığında ilk ona koşmalı, derdini paylaşmalı, yaşlandıkça biriken anılarını paylaşmalı.

Eskiden, özelikle asker arkadaşları ömür boyu birbirlerini bulup saatlerce askerlik anılarını paylaşırmış. Günümüzde bu arkadaşlıklar bitti ! 
Eskiden aynı mahallede doğup büyüyen, birlikte oyunlar oynayan çocukluk arkadaşları da meşhurdu ama o da bitiyor.

Günümüzde yeni bir arkadaşlık türevi ortaya çıktı. ‘Sosyal medya arkadaşlığı’ Hepimizin binlerce yeni nesil arkadaşları var. Hiç dokunmadığımız, birlikte bir çay içmediğimiz, dertleşmediğimiz, birlikte yıldızları seyretmediğimiz. Ama don rengimize kadar paylaştığımız, fikirlerimizi yarıştırdığımız, yediğimiz yemekleri, sahilde denize karşı çektiğimiz ilk bacak fotoğraflarımızı paylaştığımız sosyal medya arkadaşları ? Her şeyimizi önce onlar görür, onlar beğenir, onlar eleştirir. 
İnsan bir arkadaş ister, anlaşmazlık çıktığında kendisi ile paylaşılan zaafları ortaya dökmeyecek, kendisini en zayıf noktasından vurmayacak, yapılan iyiliği yüzüne çarpmayacak…
Aynı şeye gülen, aynı şeye üzülen, aynı müziği dinleyen, aynı dünya görüşüne sahip olan, iyi kötü gününde yanında olan. 
Dedik ya en önemlisi yaşlandığında yarenlik edecek, asırlık bir arkadaş. İlk ferdi kasetini birlikte dinlediği , ilk sevgili ile dertlendiğinde yaşananları paylaştığı , komşunun bahçesinden elma çalarken yakalandığı, mahallenin kızlarını kovalarken babalarından fırça veya dayak yediği , okulu birlikte kırdığı, kopya çekerken öğretmene yakalandığı ve bunları karşılıksız şartsız, ön yargısız konuşabildiği bir arkadaş ! 

Yokuş çıkarken yorulduğunuzdan arkanızda taş gibi duracak, geri yuvarlanmamak için tekerinize dayayabileceğiniz bir taş. 

Peki günümüz şartlarında sizin kaç sağlam arkadaşınız var ? Varsa siz ona, o size ne kadar güvenebilir ? Varsa bir arkadaşınız ona sahip çıkın yaşlılıkta çok lazım olacak !