İlaçla zehri ayırt eden şey dozudur
Dyt. Halil Emre Göktaş
Son zamanlarda yaygınlıkla çok hızlı kilo vermek için ve kabızlık sorununu ortadan kaldırmak için başvurulan açlık otunu yakından inceleyelim.
Yaygın olarak seninle adıyla bilinen sinema ki grubuna ait bir bitki olan açlık otunun Literatüre baktığımızda tipiki diyabet ve obeziteye iyi geldiği, antibakteriyel ve antifungal yani bakterilere, mantarlara karşı bir kalkan görevi gördüğü, gerçekten de kabızlığı geçirmede etkili olduğu araştırmalarca gösterilmiştir.
Yine aynı zamanda insülin direnci başlangıçlarında da çözüm olarak kullanılabilir.
Bu saydıklarım haricinde de birçok olumlu anlamda faydası olan açlık otunun fazla ve sürekli kullanımında peki ne gibi olumsuz etkileri var bilimsel araştırmalar ışığında değinelim.
2008 yılında yapılan bir çalışmaya göz attığımızda; 5 gündür iştahsızlık Ateş ve karın ağrısı ile acile başvuran 42 yaşındaki hastanın beslenme geçmişi araştırıldığında 2 yıl boyunca aktardan aldığı açlık otunu günlük 200 mililitre içtiği saptanmıştır.
2005 yılında yapılan bir başka çalışmada da 52 yaşındaki kadın hastanın 3 yıldan uzun süredir günlük 70 gram açlık otunu kaynatıp içmesinden kaynaklı akut karaciğer yetmezliği ve yoğun bakım tedavisi gerektirecek böbrek yetmezliği görülmüştür.
Çocuklar da kabızlık problemini geçirmek için kullanımında da genital bölgede kabarcık oluşması gibi yan etkileri vardır.
Özellikle çok yüksek risk grubu olan hamile bireyler özelinde baktığımızda da embriyo toksisitesi ve düşük riski oluşturmaktadır.
Buradan çıkaracağımız anafikir her şey gerektiğinde ve dozajında güzeldir, bir bitkiden veya ilaçtan medet ummak yerine sağlıklı ve düzenli bir beslenme planı izlemenizi tavsiye ederim.
Yorumlar
Domaniç'e yapılan hizmetlerden memnun musunuz ?
Ankete Katıl