12 Eylül 1980 Askeri Darbesinde çocuktum, bilmem ama büyükler darbenin çok kötü bir şey olduğunu anlatırlardı. 
Biz gurbette gazetelerden okuduğumuz ve Köln radyosundan duyduğumuz kadarını biliyoruz. Bir de izine gelince gördüklerimizi…

Her yerde askerler vardı ve çok sert davranıyorlardı. Akşamları sokağa çıkmak yasaktı. Falan filan…

Ama Edirne’den Domaniç’e tüm yol kenarlarındaki evler beyaza boyanmış, her yer tertemizdi.
Siyasi tartışmada yoktu çatışmada. Artık günlük 20-30 kişi siyasi çatışma sonucu ölmüyordu.

Herkes ayağını denk alıyor. Oy kaygısı olmayan darbeciler, biraz sert olsa da olması gerekeni yapıyorlardı. Haksız yargılama ve adam asmayı onaylamıyoruz tabi.

En azından o yaşlarda bana öyle geliyordu.

Almanya’da yaşayan da yaşamayan da bilir, Almanlar hava karardı mı evlerine çekilirler, sokaklar boşalır… Sokaklar ve yol kenarları tertemizdir. İşte bizde Türkiye’ye izine geldiğimizde sokakları bomboş, yol kenarlarını tertemiz, evleri de tek tip beyaza boyanmış olarak görmüş ve gördüklerimizden memnun olmuştuk. 

Son yıllarda çeşme başları şişeden, parklar, ormanlar, çöpten geçilmez oldu. Hadi belediye başkanları ve köy muhtarları oy kaygısından bu çevre zararlılarına ses çıkaramıyor. Peki camilerde imamlar veya müftü niye hiçbir şey demiyor ? 
Ki, bizim bu konuda alınmış bir de sözümüz var ! Kaymakamlar bu durumdan ne kadar haberdar ? Görüyor görmezden mi geliyor ? Yoksa çıkıp bakmıyor mu ? 

Ormanı korumakla görevli ormancılar, her ağacın dibinde, her köşede yüzlerce şişeyi gördüğü halde, atanları genelde bildiği halde, istediği takdirde tespit edebilecekken neden ses çıkarmaz ? Yetki ve görevi olan kanuni işlemleri neden uygulamaz ? 

Hafta sonu üç tepelere doğru ATV turuna çıktık. Çukurca-Erikli yolu Muratlı yol ayrımına çok güzel bir hayır çeşmesi yapılmış. Yapanlardan Allah razı olsun ! Ama dibinde iki çuval şişe !!!

Ormanda yol boyunca her yer şişe, bez, strafor tabak, poşet….
Yahu bunları atanlarda nasıl bir ruh hali var ? Nasıl bir surat var ? Ahlak var, onur var…! ?

Ya da var mı ! 

Askeri darbe dönemlerindeki gibi otoriter bir güç olsa, bunlara ve ses çıkarmayanlara şöyle devletin baba yüzünü bi gösterse !
Tamam; askeri darbe kötüdür ama bizde de demokrasi kültürü oturmuyor ki !
Bu çevre zararlılarına ya dayak ya can yakıcı ceza şart hem de şap şart !