Serdar Yiğit kardeşimizin paylaşımlarından da anlaşılacağı üzere Domaniçli artık yaz ayıyla vedalaşıyor, güz yüzünü gösterdi. Mevsimlerden sonbahardayız. Bazılarına göre sonbahar hüznü bünyesinde barındıran en güzel mevsimdir. Bazılarına göre ayrılığı ölümü hatırlatır. Sonbaharda yapraklar usul usul dökülür. Sanki yapraklar sıkılmıştır ağaçtan, sonbahar bahanedir. Bizim de sonbaharda düşen bir yaprak gibi vakti gelince toprağa düşeceğimizi hatırlatır. Sonbahar insanı öte dünyaya yaklaştırır. Her şeyin fani olduğunu hatırlatır. İnsanın dünyaya attığı düğümleri gevşetir.

Domaniç’te sonbahar mevsimi  keder, hüzün, hazan, umutsuzluk, karamsarlık, melankoli ve bunlara benzer bir çok kelimenin tanımının, anlatmak istediği mevsim değildir. Sonbahar, özlemlerin, umutların, heyecanların, vuslatın ve dönüşümün mevsimidir.  Domaniç’te sonbaharın ikişer üçer gün arayla değişik adları vardır. Harman, harman sonu, bağ bozumu, bahçe bozumu, güz ekimi, koyun yuyumu, bulgur kaynatımı ve daha başkaları... Harman sonu, koç katımı, bağ bozumu coşku içinde kutlanılan, içinde Allah’ın verdiği nimete şükürlü sevinçli, saygılı kutlu günlerdir. Bir yıllık çalışmanın ürünlerini almanın mutluluğu, yarınlara bir şeyler bırakabilmenin güven verici huzuru vardır sonbaharlarda. Komşular arasında yardımlaşmanın, meci (imece) geleneğinin en güzel örneklerinin verildiği günlerdir. Bir yanda pekmezlerin kaynatıldığı, reçellerin salçaların tarhanaların turşuların yapıldığı   günlerdir:

Her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünen ormanları ile tam bir ağaç müzesi olan Domaniç, sonbaharın gelmesiyle birlikte doğanın her rengini insanlara sunuyor. Zengin florası ve faunasıyla sonbahar mevsiminde ormanlarda adeta renk cümbüşü yaşanıyor. Bitkiler yeşil renklerini yavaş yavaş terk ederek pastel renklere bürünüyor.  Doğal güzelliği, yeşil bitki örtüsü ve sadece tropikal ormanlarda görülen ağaç türlerinin çeşitliliğiyle bilinen Domaniç’te, ağaçların yapraklarını dökmeye başlaması doyumsuz manzaralar oluşturuyor. Sarı, yeşil ve kırmızının tonlarını taşıyan yaprakları bulunan ağaçlar ve dökülen yapraklar, orman içinden akan derelerle eşsiz görüntüler oluşturuyor. Her mevsimi güzel olan Domaniç’in, sonbahardaki doğasının da seyrine doyum olmaz. Sonbaharda doğa, tarih, kültür üçlemesi yaşamak isteyenlere, tatil rotası arayanlara duyurulur…