BİR BAYRAM SONU DAHA
Abdullah Fidan
Dünya üzerinde her bir milletin kendine özgü bayramları vardır. Her millet bu bayramları bir sevinç ve kutlama günü olarak kabul eder ve o günleri (bayramlarını) kutlar. Bayram günleri düşmanlığın sona erdiği birlik ve beraberliğin pekiştiği günler olarak çıkar karşımıza.
Türkler de ise bayram Hun ve Göktürk devletlerinde karşımıza çıkmaktadır. Hun ve Göktürkler bayramlarda kurban kesmiş, at yarışları düzenlemiş ve sonrasında bu eğlenceler devletlerin resmi bayramları olmuşlardır. Hatta ve hatta Kaşgarlı Mahmud'un XI. yy. Türk dünyasını ele aldığı Divan-ı Lügat-i Türk'te de görülür.
Velhasılı, Türk kültüründe dini ve milli bayramlar birlik ve beraberliğin timsalidir. Bu Kurban Bayramı da Domaniç'te birlik ve beraberlik adına güzel örneklere şahit kıldı bizleri. Domaniç haddinden fazla kalabalıktı. Hatta Arefe günü öncesi Pazartesi pazarı neredeyse İlçe nüfusu üç katı artış gösterdi. Gurbetten sılaya Domaniçliler İlçe merkezimizi ve köylerini hınç ve hınç doldurdular. Esnafımız bayramdan önce bayram yaptı. Köylerimiz ve Domaniç İlçe merkezimiz kalabaydı bu bayram.
Umarım kurbanın feyzi ve bereketini yaşamak nasip olmuştur tüm Türk ve İslam alemine. Domaniçli büyüklerimden duyduğum güzel bir geleneği paylaşmak istiyorum siz okurlarım ile. Geçen senelerde kaybettiğimiz, Hocaların Halil (Halil karabulut) dedemizden nakledilen güzel bir geleneği. Kurban Bayramı günü kurban kesemeyenler için Domaniç’in ileri gelenleri kurban keser ve kazanlarda pişirilen kurban etleri fakir hanelere dağıtırlarmış. Ümit ediyorum ki bu Bayramda da kurban kesmeyenler kurban etinden yararlanmışlardır. Rabbim kestiğimiz kurbanları kabul etsin inşallah.
Birlik ve beraberlik adına, Bükerler Köyü ve Sarıot Köyümüz başta olmak üzere bir çok köyümüzde etkinlikler düzenlendi. Bu etkinliklerde emeği geçen bütün herkese çok teşekkür ediyorum
Bayramın üçüncü günü, Güney Köyümüzde Çad Dede etkinliği vardı. Haftalardır heyecanla beklediğim bu etkinliğe katılma fırsatı buldum. Güney köylülerinin coşkusuna şahit oldum. Güney köyü halkı ellerinden geldiğince gelen misafirlerine ikramda bulunmaktan geri durmamışlar. Rabbim yaptıkları hayratları kabul buyursun.
Çat dede kimdir diye merak edenlere kısaca bilgi vermek gerekirse,13.yy. yaşamış Koyun Baba müritlerindendir. Oda Koyun Baba'nın izinde Kayı Boyu başta olmak üzere çevre beylikleri halk ve askerlerin irşad ve maneviyatını yükseltmek için çalışmıştır. Anadolu'nun bir Türk yurdu olmasında katkısı olmuştur. Bazı menkıbelerde adı Selim Dede ( Çat Dede) olarak geçmektedir. Güney Köyünde Beşik tepede mezarı bulunmaktadır. Güney köyü ve civar köyler ahalisi her sene törenlerle anma ve yaşatma çabasındadır.
Saniyede 3.23 m3 akan derenin ve ulu çınarların altında bu etkinliğin hazzını yaşayan biri olarak Domaniç’in etkili ve yetkili kişileri bu güzellikten mahrum kaldılar bu sene. Bir dahaki sefere yaşamak nasip olur inşallah. Etkinliğe katılan bölge halkını bağırlarına basıp birlik ve beraberliklerini pekiştiren, Güney köyümüzün misafirperverliğini misafirlere hissettiren başta Güney köyü muhtarımızı ve tüm Güney köyü halkını tebrik ediyorum.
Ha bu arada, Domaniçliler vefalıydı bu bayram. Büyüklerinin ellerini öpüp hal ve hatırlarını sorup, küçüklerinin gözlerinden öpüp onları gönüllediler. Ammavelakin her bayram olduğu gibi bizlerin seçtikleri siyasilerimizi göremedik ne bayramda halkımızın arasında nede Çad Dede etkinliğinde. Yada ben görmedim veya duymadım. Seçim öncesi her gün ilçemizde bulunmaya gayret gösteren siyasilerimiz yoktular. Bir olan birlik olan Domaniçlileri ziyaret edip, bayramlaşmaya gelmediler. Varsın olmasınlar. Biriz beraberiz ve Domaniçliyiz. Biz bize yeteriz.
Uzun lafın kısası bu bayram Domaniç çok güzeldi. Kalın sağlıcakla.
Yorumlar
Domaniç'e yapılan hizmetlerden memnun musunuz ?
Ankete Katıl