Son dönemde Türkiye’nin pek çok şehrinde ayıların şehir merkezlerine indiği görüntüler gündeme oturdu. Geçtiğimiz yıl Kütahya’nın Sekiören Köyü’nde bir kadının ayı tarafından saldırıyla uğrayarak ölmesinin hafızalardaki yerini koruduğu Kütahya’da ise vatandaşlar, son olarak Domaniç ilçesinde bir ayının çocuk parkına inmesi ve yola fırlaması nedeniyle korkulu anları bir kez daha yaşadılar.

İŞTE AYILARIN ŞEHRE İNMESİNİN SEBEBİ

Define avcılarına suçüstü Define avcılarına suçüstü

Yetkililerden alınan bilgiye göre ayıların bu şekilde davranmasının sebebi vahşi hayvanların doğal yaşam alanlarının daralmaya başlaması. Yaklaşan kış ayları sebebiyle ayıların kış uykusuna yatacağını açıklayan yetkililer, hayvanların bu sebeple kış uykusu öncesi beslenme ihtiyacını gidermeye çalışacağını ifade etti.

NORMALDE İNSANA YAKLAŞMAZLAR

Gazete Kırküç’ün haberine göre daralan beslenme alanlarından farklı beslenme noktaları arayan ayıların kendisini bir anda şaşırmış bir çocuk oyun parkında bulabildiğini ifade eden yetkililer, yaban hayvanlarının insanlara çok yaklaşmadığını, ayı ya da diğer yaban hayvanlarının insanı 100 metre uzaktan görse de yaklaşmayıp kaçacağını açıkladı.

Kütahya’da birçok noktaya fotokapan kurulduğunu belirten yetkililer, zaman zaman değişik köylerde yaşanan zararların tespit edildiğini, doğal yaşamlarına devam eden hayvanlara müdahale şansı bulunmadığını dile getirdi.  İnsanların doğanın dengesini bozması ile sadece ayı değil başka yabani hayvanların da aç kalarak şehre inebildiğini ifade eden yetkililer, en büyük neden olarak doğal yaşam alanlarının daralmasını gösteriyor.
Devlet yabani hayvan saldırılarındaki zararı karşılamazken vatandaşların bu konuda kendi tedbirlerini kendileri alması gerekiyor. Ayıya karşı tedbir almak ise çok kolay olmamam birlikte elektrikli ya da dikenli tellerle güvenlik kısmen sağlanabiliyor.

Editör: Serdar Yiğit