Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) tavsiye ettiği çiğ süt litre fiyatı 14 lira 65 kuruş olmasına rağmen Domaniç’te süt üreticileri çiğ sütlerini 12 TL’den satıyor. Üreticiler ise 18 lira talep ediyor. Çiğ süt üretimi son 6 yılın en düşük seviyesine inerken, fiyatlardaki sorunlar bu yıl da sürüyor.

USK, 13 lira 50 kuruş olan çiğ süt litre fiyatını 1 Mayıs itibarıyla 14 lira 65 kuruşa çıkardı. Ancak Domaniçli süt üreticileri ilçede fiyatın 12 lira olduğunu ve maliyetlerini karşılamadığını belirterek bu duruma tepki gösterdi. Domaniç meydanında toplanan üreticiler, Domaniç Süt Üreticileri Grubu’nun kurucusu Bekir Bilge öncülüğünde basın açıklaması yaptı.

Domaniçli Süt Üreticilerinden Fiyat İsyanı:

SON ÇIRPINIŞLAR

Bekir Bilge, yaptığı açıklamada Domaniç’te süt üretiminin günlük 16 tondan 5 tona düştüğünü belirterek,

“Bu durumun yegâne sebebi yaptırımı olmayan süt konseyi ve yöneticileridir. Büyük firmaların inisiyatifine bırakılan üretici, artık süt üretemez hale gelmiştir. Domaniç ve köylerinde inek sayısı yüzde 60 oranında azalmıştır. Süt alma karşılığında yem alma dayatması ise işi iyice çıkmaza sokmaktadır. Geçimini bu işten sağlayan üreticiler, dayatılan yemlerden dolayı geçinememekte ve süt üretimini bırakmaktadır” dedi.

Bilge, rekabet ortamı oluşturarak kaliteli sütlerinin reel değeri olan fiyattan alınması gerektiğini belirtti ve yetkililerden acil çözüm talep etti.

“Aksi takdirde Domaniç bölgesinde süt üreticiliği her gün daha fazla kan kaybederek bitme noktasına gelmiştir” diyerek sözlerini tamamladı.
Domaniçli Süt Üreticilerinden Fiyat İsyanı:

10 BARDAK ÇAY, 10 BARDAK SÜTTEN DAHA DEĞERLİ

Durabey köyünden Ramazan İlik ise 2010 yılından beri bu işte çalıştığını ve şu an yaşanan durumu “rezillik” olarak nitelendirdi. Sağ elinde kendi ürettikleri süt, sol elinde ise sanayi malı olduğunu belirten İlik,

“Bizim malımız enayi malı oldu. Sanayi malı zengin malı oldu. 10 bardak süt 12,5 lira, 10 bardak çay 75 lira. Aradaki farkı görün. Büyüklerimizden destek bekliyoruz” diye konuştu.
Domaniçli Süt Üreticilerinden Fiyat İsyanı:

KOOPERATİFLEŞMEK GEREK

Küçükköy'den Hasan Aydın da, yıllardır çiftçilik ve süt üreticiliği yaptığını belirterek, süt üretiminin Domaniç’te 16 tondan 6 tona inmesini “büyük bir ayıp” olarak nitelendirdi. Yetkililere doğrudan seslenen Aydın,

“Şu an sütü alıyorlar ama diyorlar ki yem almak zorundasınız, bu en büyük ayıptır. Sütte düşüş var diyorlar, yeme son 3 günde 15-20 lira zam geldiği söylendi. Yetkililere sesleniyorum, artık kooperatifleşmek hasıl olmuştur” dedi. Ayrıca, WhatsApp grubunda konuşan birçok arkadaşını meydanda göremediğini belirten Aydın, çiftçiler olarak sütlerinin ucuz olmadığını ve yakında Domaniç’te süt üretiminin kalmayacağını ifade etti.
Domaniçli Süt Üreticilerinden Fiyat İsyanı:

SAVUNAN KİMSE YOK

Çokköy köyünden Recep Kocatürk ise süt üreticisi olarak yaşamını sürdürdüğünü ancak mevcut şartlarda sütün fiyatının çok düşük kaldığını belirtti. Kocatürk, Domaniç Süt Üreticileri Birliği Başkanı’nın dahi kendilerini desteklemek için burada olmadığını belirterek,

Domaniç'te Köylerin İnternet ve GSM Çilesi Meclis Gündeminde Domaniç'te Köylerin İnternet ve GSM Çilesi Meclis Gündeminde
“Sütümüzün büyük firmalara ucuza satıldığını görüyoruz. Bizi savunan kimse yok” ifadelerini kullandı.

Editör: Serdar Yiğit