Hayme Ana Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Cantürk Caner’in öncülüğünde aylar süren bir çalışma neticesinde ortaya çıkan çalıştay, ilçe halkından konuşmacıların katılımıyla gerçekleştirildi.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’ın açılış konuşması ile başlayan Çalıştay, Domaniç tanıtım videosu, Domaniç halk oyunları ekibi gösterisi ve Domaniç okçuluk kulübünün gösterisi ile devam ederken, değişik oturumlar ile ilçenin Sosyolojik, sanatsal, ekonomik ve kültürel durumu ele alındı.
Birbirinden farklı konu ve konuklardan çıkan fikirler ise ilçenin geleceğini değiştirecek nitelikte.
PROGRAM AKIŞI
İlçede Kayı Yörük kıyafetleri ile yaz aylarında atlarla tur düzenleyen Özlem ve Murat Toker çifti, atlarıyla protokole bir kilometre boyunca eşlik ederek konukları ilçe gerişinden okula kadar getrdiler.
Okul önünde kurulan çadırlarda, Domaniç Gazetesi ve Domaniç kültür evi tarafından hazırlanan Domaniç fotoğrafları ve Çamlıcalı ressam Gönül Güven Durgut tarafından hazırlanan Domaniç resim sergileri ile Domaniç Üretim ve İşletme Kadın Kooperatifi ürettiği ürünlerden oluşan sergiyi gezen protokolü Hatice Aykan yönetimindeki Domaniç Halk Oyunları Ekibi karşıladı. Osman Gazi Konferans salonunda Yiğit Medya Ajans tarafından hazırlanan Domaniç Tanıtım Videosu gösterildi.
Okul Müdürü Doç. Dr. Cantürk Caner’in günün anlam ve önemini anlatan ve çalıştaya destek verenlere teşekkür konuşmasının ardından yapılan protokol konuşmalarından sonra hikayeleri ve Domaniç Türküleri şöleni başladı. Kültür Bakanlığı Sanatçısı Mehmet Demiröz, Reşat Çetin, Ziya Güldür ve Murat Yardımcı sahne aldığı programda ilçe ye ait türküler söylenip hikayeleri anlatıldı.
OTURUMLARDAN GÜZEL FİKİRLER ÇIKTI
Başkanlığını Cantürk Caner’in yaptığı tarih oturumunun konuşmacıları Domaniç Gazetesi Köşe Yazarı Abdullah Fidan, Yüzüncü Yıl Tarih Kültür Sanat ve Fotoğraf Derneği Başkanı Yaşar Saygılı ve DPÜ Kütahya Folklor Araştırmalı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşe Nur Sır Dündar idi. İlçe tarihinin anlatıldığı oturumda, Domaniç’in gezilecek tarihi mekanları da anlatıldı.
MESLEK VE ÇALIŞMA HAYATI OTURUMU
Dr. Sezai Özten moderatörlüğünde meslekler ve çalışma hayatı oturumunun konuşmacıları, İş İnsanı Faruk Bozbey, Eczacı Oktay Kadıoğlu, Ahi Babası Yasin Demirci, Kadın Koop Başkanı Nazife Uslu ve Gaveci Ali’nin başarı hikayeleri gençlere ümit verecek nitelikteydi.
İş İnsanı Faruk Bozbey,
“Muratlı köyündenim. Okudum öğretmen oldum ama atanamadım, her Domaniçli gibi İnegöl’de fabrikaların kapısında buldum kendimi. Sonraki yıllarda 5 arkadaşla kurduğumuz bir şirket bugün 200 kişiyi istihdam ediyor. 5 milyon dolar ciro yapıyor. Domaniç’in sorunu lojistik. Dağ yoluna tunel hayalleri ile uğraşacağınıza düzgün bir yol yapsanız bir saatlik yol yarım saate düşecek. Domaniç’e fabrika gelsin hayali kuracağınıza, ilçede küçük atölyelerde küçük atölyeler kursanız ki Amazon gibi, Google gibi, dünya devleri otomobil garajlarında kurulmuştur. Alıp başımızı gideriz. Meslek Yüksek Okulu en basitinden bir mobilya tasarım bölümü açıp İnegöl sanayine nitelikli iş gücü sağlayabilir. Hem ilçemiz hem ülkemiz kazanır” dedi.
Kadın Kooperatifi Başkanı Nazife Uslu köyde 18 kadınla yetiştirdiklerini süper marketlere verdiklerini ve iş yetiştiremediklerini anlatırken, kahveciyken 15 milyona ulaşan tıklamalar ile sosyal medya fenomeni olan Gaveci Ali kendi hikayesini anlattı.
EĞİTİM KÜLTÜR SANAT VE SPOR OTURUMU
Dr. Vural Akar başkanlığında, Güreşçi Nuh Ceylan, Aliye Öztürk ve Eğitimci Gökmen Çakmak, spor, eğitim ve kültür konuşmaları ile beğeni topladılar. İlçenin eğitim için tam bir cennet olduğunu vurgulayan Gökmen Çakmak,
“Buradan öncelikle eğitimde Domaniç’e zirve yaptıran eski Milli Eğitim Müdürümüz Bayram Ali Kardeş’i saygıyla selamlıyorum. Okullarımız, imkanlarımız var. Ama öğrenci sayımız hızla düşüyor. Bunun içinde istihdam şart. İstihdamı yaratacak olanlar ise eğitimli insanlardır. Rektörümüze seslenmek istiyorum. Domaniç’e KYK yurdu gelmesi lazım ki ilçe canlılık kazansın” dedi.
DOMANİÇ’TE YÖRÜK KURULTAYI
Konuşmaların sonunda yeniden söz alan rektör Süleyman Kızıltoprak,
“Macaristan’da Turan Çalıştayı yapılır ve herkese bu çalıştaya özgün kıyafetleri ile katılır. Buradan hepinize sesleniyorum. Gelin Osmanlı yadigarı Domaniç’imizde bizde dünya genelini kapsayan bir ‘Yörük Kurultayı’ organize edelim. Bir festival havasında hem tarihimiz yeniden canlansın hem kültürümüze katkı sağlansın hem de Domaniç’imiz gelişsin” dedi.
Çalıştay, okçuluk gösterisi ve özbek pilavı ikramı ile son buldu.