Dr. Avni Domaniç, 1912 yılında Gemlik’te doğdu. 1938 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinden mezun oldu ve 1947’de genel cerrahi uzmanlığını tamamladı. Dr. Domaniç, Osmanlı’nın son dönemine ve Cumhuriyet’in kuruluşuna tanıklık etti. 2010 yılı Ekim ayında vefat eden Dr. Domaniç’in anıları, önemli bir kitap ve müze projesi ile ölümsüzleştiriliyor.

BİR ASIRLIK HAYAT KİTAP OLMAK İÇİN YAYINEVİNDE

Dr. Ceyhun İrgil, bu projenin detaylarını paylaşarak,

“Dedesinin evini satın alıp müze olması için belediyeye bağışlayan Ziya Domaniç ile 9 yıl önce başladığımız Bursa Gemlik'in ilk belediye başkanı, yazar, şair, Kuvayı Milliyeci Dr. Ziya Kaya ve damadı Dr. Avni Domaniç'in anı ve birikimleri önce kitap, sonra müze oluyor. Kitap artık yayınevinde. Gemlik doğumlu ve Bursa Erkek Lisesi mezunu olan Dr. Domaniç, 100 yaşında vefat etti. Osmanlı’nın son dönemine ve Cumhuriyet’in kuruluşuna tanıklık etti. 1938’de Dersim olayları esnasında Tunceli Ovacık’a atanmış ilk doktordu. Bu nedenle anıları ilginç ve önemli,” dedi.

DR. AVNİ DOMANİÇ’İN ANILARI VE DOMANİÇ SEVGİSİ

Dr. Avni Domaniç, Domaniç’e olan bağını ve sevgisini şu sözlerle anlatıyor:

“Büyüklerimden dinledim hep Hayme Ana’yı, Domaniç’i... 1934 yılında tıbbiye de tahsilimi yapıyorum, Soyadı Kanunu çıktı. Anlatılanlar, Hayme Ana’nın hikayesi bana o kadar tesir etmiş ki, hiç düşünmeden, hatta görmeden Domaniç soyadını aldım. Bizimkiler oradan gelmişler zaten. 1982 yılında, soyadı aldıktan tam yarım asır sonra Domaniç’i görmeye gittim. Belediye reisi Rasim Karakoç, beni Domaniç'in Çarşamba Köyü'nde Hayme Ana’nın türbesine götürdü” dedi.

TÜRBEYİ GÖRÜNCE ÇARPILMIŞA DÖNDÜM

Türbeyi görünce çarpılmışa döndüğünü anlatan Dr. Avni Domaniç,

“Türbe taştan olduğu için pek fazla yıkılmamış. Ancak konukevinin ve okulun çatıları çökmüş, kapıları devrilmiş, cam çerçeve kırılmış, bahçe duvarı yıkılmış. Bahçenin bir tarafında hayvanlar oturuyor, bir tarafında köylüler oturmuş. İlk dikkatimi çeken şey, bir camileri var, yine milyarlar sarf ederek ikinci bir cami yaptırıyorlar. Harap olmuş ecdada ait binaların 16 poz resmini çektim ve bu resimleri birer yazıyla bu binaların restorasyonu için mercilere gönderdim. Bu konuda yıllarca çalıştım. Dosyası vardır. Nihayet 10 sene sonunda restore edildi, pırıl pırıl oldu türbe” dedi.

Dr. Avni Domaniç’in hayatı ve anıları, şimdi kitaplaşarak ve müze projesi ile gelecek nesillere aktarılacak.

Editör: Serdar Yiğit