Diğer

Arpa buğdaydan daha karlı

Engebeli ve kurak arazide arpa buğday yerine patates yetiştirenler, iki üç kat daha karlı.

Abone Ol

Domaniç ilçesi Muratlı Köyünde köylüler geleneksel arpa buğday ekiminden marul, yonca ve bu yıl ilk defa patates üretimine geçtiler. İlk hasadın sonunda üretimden memnun kalan köylülere göre patates üretimi arpa bu buğday üretiminden iki üç kat daha karlı.

FİYATLAR DÜŞMESİNE RAĞMEN YİNE KARDA

Köyde bu yıl ilk defa 4 yüz hektar alana patates eken köylüler fiyatların düşük olmasına ve hasadın hava şartlarından dolayı az olmasına rağmen arpa ve buğdaydan iki üç kat daha karlı olduğunu söylüyor.

100 DÖNÜM PATATES HASADI

Köyde 100 dönüm patates hasadı yapan Sakıp Karaca,

“ Ben marul ve patates üretimi yapıyorum. Bu yıl ilk defa Muratlı köyünde patates ekimi yaptık. Hava şartları nedeniyle hasat beklentimizin altında, patates fiyatları da düşük. Ancak buna rağmen patates üretimi arpa buğday ekiminden iki üç kat daha karlı. Patates işinde köylü kadınlara istihdam sağladık. Halk memnun. İsteyen herkese marul ve patates ekimi konusunda yardımcı oluruz” dedi.

GÖLETLE BİRLİKTE ÇEŞİTLİLİK ARTTI

Engebeli bir araziye sahip Muratlı köyünde halk asırlardır arpa buğday üretirken DSİ’nin geçtiğimiz yıllarda faaliyete soktuğu sulama göleti ile halkta ürün çeşitliliğine gitmeye başladı.Binlerce çorak arazide son yıllarda fidan, yonca, mısır, marul ve bu yıl ilk defa patates yetiştirildi. Köyün var olan üzüm bağları ise iki katına çıkartılarak halka yeni gelir kapıları açıldı. Domaniç’in tek göç vermeyen köyünde, köylüler ürün çeşitliliğine giderek gelirlerini artırıyorlar.