Tarım ve Orman Bakanlığının yağlık ayçiçeği üretimini artırmak için destekleme kapsamına aldığı merkezlerden Domaniç’te ekim alanı 200 dönümden, bin 800 dönüme çıktı. Yüzde 75'i hibe destekli bitkilerin çiçek açmasıyla tarlalar sarıya büründü.

https://youtu.be/Mabc1ugpzRg

Domaniç Kaymakamı Muhammed Enes İpek, gazetecilere yaptığı açıklamada, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün verilene göre 400 ton rekolte beklendiğini bildirdi.

İlçede genelinde bin 800 dönüm alanın ekildiğini hatırlatan Domaniç Kaymakamı Muhammed Enes İpek, yapılan incelemelerde güzel verim alındığını söyledi.

Çiftçilerin mutluluğunu paylaştıklarını söyleyen İpek, “ Umuyoruz ki hedefimize ulaşırız, umuyoruz ki Ayçiçek üretimi ilçemizin her köşesine yaygınlaşır. Güzel hayırlı bol kazançlar elde etmeyi temenni ediyorum” dedi.
Domaniç'te en yüksek ekili alana sahip olduklarını söyleyen Saruhanlar Köyü Muhtarı Mehmet Ayverdi, “ Geçen dönem köyümüzden 4 kişi gündöndü ekti, güzel bir verim alındı. Onlardan görerek ve teşvikle beraber bu yıl 65 kişi ekti. İlçe genelinde ekili alan bin 800 dönüm bizim köyümüz ise bin 200 dönüm ekti. İnşallah gündöndülerimizin yüzü güldükçe, köylülerimizin de yüzü gülecek” diye konuştu.

Dönümde 250 kilogram verim beklediğini söyleyen çiftçi Bülent Gündoğdu, devletin vermiş olduğu teşvikle Sarhuanlar köyünde ekim alanın 100 dönümden, bin 200 dönüme çıktığını söyledi.

Yüz dönüm yer ektiğini ifade eden Gündoğdu, şunları kaydetti:

“Maşallah mahsulümüz verim olarak kuvvetli. Hasatta yaklaşık 15 ton çekirdek bekliyorum, verilen teşviklerden desteklemelerden Allah razı olsun, devletimiz sağ olsun. İnşallah bu sezonu bereketli geçirdik mi, bir dahaki seneye 3 bin - 4 bin dönüm Domaniç'le birlikte 10 bin - 15 bin dönüm ekebiliriz. Bütün çiftçi arkadaşlarıma dostlarıma sesleniyorum. Çekirdeği eskiden Domaniç'e ekiyorduk, kaldırıyorduk yeniden canlandıralım inşallah”

"2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2022 Yılında Uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı", Resmi Gazete'de 11 Mart'ta yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Buna göre, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamındaki ürünler listesinde yer alan Aydın'ın Efeler, Köşk, Sultanhisar, Yenipazar, Karabük'ün Eskipazar, Kütahya'nın Domaniç ve Sivas'ın Hafik ilçeleri havzalarında yer alan ürünler güncellenmişti. Değişiklikle bu bölgelerde diğer ürünlerin yanında yağlık ayçiçeği ekiminin de desteklenmesine karar verilmişti.

default
Editör: Serdar Yiğit