Çukurca Belediye Başkanı Emin Taşgın, "Çukurca ormanları yanarken, birileri de gelmiş buralarda mermer aramış, bulmuş ve ilgili kurumlardan izin almış. Biz doğamızı katledecek, geleceğimizi yok edecek, otlaklarımızı, kullanılamaz hale getirecek, orman köylümüzü aç ve işsiz bırakacak, endemik bitki örtümüzü kirletecek, yabani hayvanları aç bırakacak, koruma altındaki sürüngenleri öldürecek mermer ocaklarını, bölgemizde istemiyoruz" diye açtığı davada şimdilik yürütmeyi durdurma kararı aldırdı.

https://youtu.be/VGki0eRez08

ŞİMDİLİK YÜRÜTMEYİ DURDURDUK AMA

Çukurca beldesine 3 kilometre uzaklıkta yanık saha yakınlarında, Hasan tepesi mevkiinde, Alagöz Orman İşletme Şefliği kontrolün de ki alanda, Batu Mermer Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından 24,90 hektar alanda mermer madeni çıkarmak için ilgili kurumlardan izin almış. 25 hektarın altında ki alanlar için ÇED raporu gerekli olmadığından 24,90 hektarlık alan için başvurulmuş ve gerekli izinler verilip ihaleler yapılmış. Bundan haberdar olur olmaz yürütmeyi durdurma kararı için mahkemeye başvuran Çukurca Belediye Başkanı Engin Taşgın, Kütahya İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini söyledi.

Taşgın, “ Bölgede yapılmak istenen mermer ocağı için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü 2020 ÇED gerekli değildir kararı vermiş. Kararın ardından, Domaniç OİM 24,90 hektarlık kısmı için 3600 adet çam ağacının kesimi için 17 Şubat 2022 tarihinde dikili ağaç kesimi için ihaleye çıkmış. İhaleyi alan firma kesime başlamadan, Çukurca Belediyesi olarak biz ve belde halkımızdan vatandaşlar, Kütahya İdare Mahkemesi'ne dava açtık. Mahkeme, bölge halkının itirazlarını haklı bularak ağaç kesimini şimdilik durdurdu.

Göreve geldiğimiz günden beri ilgili firmalar ile mücadele ediyoruz. Firmaya karşı mahkeme sürecini belediye ve vatandaşlarımız ile başlattık, sonuna kadar da konunun takipçisi olacağız. Beldemizin akciğerleri konumunda olan ormanlarımıza yapılması planlanan mermer ocağı hakkında Çukurca Belediyesi olarak tepkimizi hukuki olarak ortaya koyduk. ÇED sürecini sonlandırmak ve Maden Ocağı ruhsatlarının iptali için gerekli hukuki mücadelemiz devam edecek.

BİZ YANGINLA UĞRAŞIRKEN ONLAR MERMER ARAMIŞ

Çukurca ormanlarında 2017 yılında çıkan büyük yangında 780 hektar alanımızı kaybettik. Biz günlerce yangınla mücadele ederken birileri de gelmiş buralarda maden aramış. Belli yaşlarda ki ağaçları damgalamışlar ve 3600 küsur ağacı kesmeye karar vermişler. Küçük ağaçlar çalılıklar ve ardıçlar bu sayıya dâhil değil.
Mermer ocağı açılacak Hasan Tepesi ile Çukurca yerleşim alanı arasında ki kuş uçuşu mesafesi yaklaşık 3 km. Bu dağlardan binlerce yıldır orman köylüleri ekmek yiyor, bölgede 15 bin küçük 1500 büyük baş hayvan otluyor. Yabani hayvanlar, bitki örtülerini yok edecek projeyi asla burada uygulatmayız” dedi.

Çukurca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Resul Özoğul, “Yıllardır bu bölgede yaşlı ağaçları orman adına keser gençleştirme yaparız. Yerine yeni fidanlar dikeriz. Binlerce yıldır devam eden bu döngü, mermer ocaklarının açılmasıyla ebedi yok olacak. Orman köylüsü olarak bir kısmımız da hayvancılıktan geçiniyoruz. 15 bin küçükbaş hayvan var. Hayvancılığın ve tarımın günden güne küçüldüğü günümüz şartlarında bu ocağa izin verenler hayvancılığı da bitirecekler” diye konuştu.

Editör: Serdar Yiğit