Domaniç Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özoğul, destekleme kararı sonrası sadece bir köyün 650 dönüm üzerine ekim yapacağını söyledi.

https://www.youtube.com/watch?v=LjT9k35xPNk&feature=youtu.be

Ekipman konusunda ayçiçeği ekimi yapanlara destek olacaklarını belirten Özoğul, " Geçtiğimiz yıl 250 dönüm Saruhanlar köyü için talepte bulunmuştuk. Burada elde ettiğimiz başarı yeni kararname ile çiftçimizi mutlu etti. Sadece bu köy 650 dönüm civarında ayçiçeği ekeceklerini taahhüt ettiler. Bizde buradan yola çıkarak bin dönümün çok üzerinde ekim olacağını düşünüyoruz. Bizde buradan gereken desteği sağlayacağız. Gerektiğinde mibzer, çapa makinesi gibi konularda üstümüze düşen görevi yapmaya hazırız. Arazimiz geniş, 3 bin, 5 bin sonrasında 10 bin dönüme kadar alanı tamamlayabiliriz“ dedi.

Saruhanlar köyü muhtarı Mehmet Ayverdi, geçen yıl 10 kişinin köyde ayçiçeğinden çok verim aldığını anlattı. Ayverdi, “ Bu yılda devletimiz teşviki ile köyümüz bu işe çok hızlı bir girişim yaptı. Domaniç’te öncü ve birinci olmayı hedefliyoruz. Şimdiden 650 dönüme ulaştık. İlçemizi teşvik kapsamına alan devlet büyüklerimizden Allah razı olsun. Biz bu işi başaracağız” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl Saruhanlar köyünde pilot köy olarak ayçiçeği ektiklerini belirten çiftçi Bülent Gündoğdu, dönüm başına 300 kilo verim aldıklarını ifade etti.

Gündoğdu, “ Getirisi arpa, buğday gibi ürünlerden çok çok üstün. Memleketimizde herkesin bildiği gibi ayçiçeği sıkıntısı var. Dışarıdan gelmesindense kendi köylerimizde yetiştirmek tabi ki de daha güzel. Köyümüzde herkes verim aldığımızda gördü ve benim görüşüm biz teşvikle beraber 800 dönüme ekim yapacağız. Bütün çiftçilerimiz gönül rahatlığıyla ekebilirler, hiç sulanmadığında 1’e 20 verim alabiliyoruz. Yani bir dönüme 200 kilogram ay çekirdeği, bununla da yaklaşık olarak 70 litre yağ yapıyor. Sularsak tabi ki de çok daha fazla verim alıyoruz” dedi.

Resmi Gazete'de yayımlanan "2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2022 Yılında Uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı"na göre, yağlık ayçiçeği üretimini artırmak için Aydın-Efeler, Aydın-Köşk, Aydın-Sultanhisar, Aydın-Yenipazar, Karabük-Eskipazar, Kütahya-Domaniç ve Sivas-Hafik havzaları da yağlık ayçiçeği destekleme kapsamına alınmıştı.

Editör: Serdar Yiğit