Anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için ihtiyaç duyulan folik asit B9 vitamini veya folat olarak da bilinmektedir. Gebelik sürecinde anne adayının alacağı vitamin ve mineral takviyelerinin başında gelmektedir. İlçemizde ise folik asit alımı oldukça düşüktür.

Konuya ilişkin gazetemize açıklama yapan Domaniç İlçe Hastanesi Başhekimi Dr. Hatice Koca Gelen, Gebelik planlaması ve gebelik sürecinde kullanılan folik asit bebekte özellikle merkezi sinir sisteminin gelişimi için büyük önem taşıdığını söyledi.

FAYDALARI

Folik Asitin faydalarından söz eden Başhekim Dr. Hatice Koca Gelen, Damar sertliği, Alzheimer veya depresyon gibi problemleri engellediğini ayrıca folik asidin gebelik sürecinde hücre bölünmesi ve DNA'da bulunan hasarların onarımında da etkili rol oynamakta. Böylece bebeğin beyin gelişimine yardımcı olmakta, merkezi sinir sistemine bağlı oluşabilecek birçok hastalığın da önüne geçtiğini dile getirdi.

FOLİK ASİT İÇEREN BESİNLER

Başhekim, Folik asit içeren besinleri ise şu şekilde sıraladı, “Koyu yeşil yapraklı sebzeler, Kuşkonmaz, Brokoli, Tam tahıllı ürünler, Et ve süt ürünleri, Yoğurt, Yumurta, Domates, Turunçgiller, Baklagillerdir” dedi.
Günlük Folik Asit İhtiyacından bahseden Dr. Koca Gelen, “ Gebelik sürecinde günlük folik asit ihtiyacı 400 mcg'dır. Bu oranın tamamının doğal besin yolu ile alınması mümkün olmamaktadır. Bu nedenle de gebelikten 3 ay önce ve gebelik oluşumundan sonra 12 hafta boyunca folik asit takviyesine ihtiyaç duyulmaktadır. Gebelik sürecinde alınacak olan folik asit takviyesi için mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

ORTAYA ÇIKAN HASTALIKLAR

Yapılan araştırmalarda folik asit desteği sağlanmayan gebelikler sonucu doğan bebeklerde birtakım ciddi sağlık sorunları ile karşılaşma oranının yüksek olduğunu aktaran Dr. Hatice Koca Gelen, “gebelikte folik asit kullanımı bebeğin özellikle beyin ve omurgasında yaşanacak sorunları önlediği ve Sinir yolu kusurlarını yani doğum kusurlarını önlediği bilinmektedir. Bu kusurlar bebeğin beyin gelişiminin eksik olmasına, beyin hasarı yaşanmasına ve sakatlıklara yol açabiliyor. Bu süreçte alınan folik asit bebeğin sağlığında olduğu kadar anne sağlığının korunmasında da etkilidir. Erken doğumu önleyebilme özelliği bulunmasının yanında gebelik depresyonunun da kolay bir şekilde atlatılmasını sağlamaktadır” diye belirtti.

Editör: Serdar Yiğit