Kütahya Yörük ve Türkmenler Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Namaz, gazetemize özel yaptığı basın açıklamasında Hayme Ana'yı Anma ve Göç Şenlikleri gibi etkinliklerden dışlandıklarını ve şenliklere dahil olmak istediklerini söyledi.

Kütahya Yörük ve Türkmenler Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Namaz, gazetemize özel yaptığı basın açıklamasında, “Osman Gazi'nin Ağabeyi Savcı Saru Batu Bey'in kabrini ziyarete geldik. Ama görüyoruz ki çok sönük geçiyor. Sadece Karaköy'den Abdullah Fidan ve Orhan Sarıca kardeşimiz kendi imkânlarıyla yapmışlar. Önümüzdeki hafta ayın 5'inde Domaniç Hayme Ana Şenliğimiz var. Ayın 10-11'inde Söğüt Şenliğimiz var ama maalesef buralara Yörükler davet edilmiyor.
Söğüt'te duyduğuma göre ayın 11'inde belediye meydanından Ertuğrul Gazi dedemizin türbesine kadar yürüyüş yapılacak. Katılan katılsın deniliyor, biz Yörükler neden dışlanıyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyetinin aslı unsurlarıyız. Yörük Türkmenler olarak Türkiye Cumhuriyetine sahip çıkan ve Türkiye Cumhuriyetinin ilk imzasını atanlar bizleriz. Bu kara çadırda Yörük Türkmenlerin imzasıyla Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Ancak bizler hep dışlanıyoruz.

23-24 ağustosta Ahlat şenlikleri oldu, devlet düzenledi Allah razı olsun onlardan. Ama 2 senedir bizim Söğüt'ümüze Domaniç'imize Yörükler gelemediği için ağlıyor. Biz yıllarımızı verdik bu şenliklere. Biz bu şenlikler için köylerimizden bulgur ekmek topluyorduk, 2 gün şenlik yapıyorduk.

Hayme Ana'da şenlik düzenliyor oda 2 saatliğine. Törende Belediye Başkanı Sahvet Ertürk konuşturulmuyor. Tören geçidi yapılıyor. Vali beyimiz konuşuyor, Kütahya Başkanı, Milletvekilleri konuşturuluyor tören bitiyor. Biz folklor ekiplerimizle çadırlarımızla buralara katılmak istiyoruz. Söğüt'te yıllardır mücadele ettik. Ertuğrul Gazi Şenliğiydi artık Yörük Türkmen Şenliği koydurduk adını. 2 yıldır sadece Ertuğrul Gazi Dedemizin türbesini ziyaret ediyoruz. Herhangi bir şenlik yapılmıyor. Kültür Bakanlığına buradan sesleniyorum. Özellikle Yörük Türkmenleri çağırın, şenliklerini bozmayın, birlik beraberliklerini bozmayın. Biz istiyoruz ki birlikte olalım. Önümüzde ki sene şenliklerde bütün Yörük Türkmenleri toplayıp gelelim. Burada güzel bir şenlik yapalım istiyoruz. Halkımızdan Türkiye'de ne kadar Yörük Türkmen varsa tek yürek olup Domaniç'imize, Savcı Bey'imize, Söğüt'ümüze, şenliklerimize sahip çıkalım. Birbirimizle dedikodu yaparsak birbirimize sahip çıkmazsak, alanlar boş kalıyor, herkes yerini alıyor. Teşekkür eder saygılarımı sunarım” dedi.

Ertuğrul Gazi Dernekleri Federasyonu Üyesi, Domaniç Karaköy Ertuğrul Gazi Derneğinin Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Fidan'da, “21. Yüzyılda Yörük Türkmen mücadelesin de nefer olarak mücadele ediyoruz. Bu yıl Ertuğrul Gazi Oğlu Şehit Saru Batı Savı Beyin İkizce olmazsa Osmanlı olmaz, Osmanlı olmazsa Türkiye Cumhuriyeti olmaz, şiarıyla 734.üncü anma etkinliğini gerçekleştirdik. Bizler Yörük ve Türkmenler olarak Başbuğumuz Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi 'Çıkın Toros'un Dağlarına bir Yörük Türkmen varsa bu memleket bakidir' cümlesinden yola çıkarak Türkiye Cumhuriyeti Devletinin inşasında ellik taşı olduk, ama şu anda geldiğimiz noktada Yörük ve Türkmen şenliklerinde, halk eğitimin tanıtım amaçlı stantlarını görür olduk. Domaniç Hayme Ana Şenliklerinde 3 gün 3 gece coşkuyla kutlayabilecek bir potansiyele sahibiz. Cuma gününde Yörük ve Türkmenler Domaniç'te akşam çadırlarını kurup ilçe merkezinde kendilerinin çalıp ta söylediği bir eğlenceye şahitlik kılarsa, Pazar günü 10'ar dakika Yörük Türkmenlere vakit ayrılırsa, Hayme Ana şenliklerinde protokol beklenmeden Yörük ve Türkmenler memnun edilmiş ve gelen misafirlerde bu kültürü görmüş olurlar. Son zamanlarda malumunuz Covid-19 belası yüzünden bazı etkinliklerimizi yapamaz olduk git gide Yörük ve Türkmen kültüründen uzaklaşan gençliğe dönüştü gençliğimiz. Bizlerin birlik ve beraberlik içinde ve Yörük ve Türkmenlerin daha çok katılımıyla gelecek nesillerimize, öz ve öz kültürümüz olan Yörük Türkmen kültürünü aşılamamız gerekiyor” dedi.

Editör: Serdar Yiğit