ESKİDEN DEDELERİMİZ NİNELERİMİZ SÜREKLİ HAMUR İŞİ YEMESİNE RAĞMEN NEDEN KİLOLU DEĞİLDİ ?

Abone Ol

Bundan 50 60 sene önce yeme alışkanlığı olarak genelde hamur düzeni olan makarna erişte bulgur patates tarzı besinler beslenmemizin temelini oluşturmaktaydı, köyde yaşayıp tarla bahçe hayvancılık ile uğraşan büyüklerimizin o dönemdeki fiziksel görüntülerini ele aldığımızda genelde şişman veya kilolu olmadıklarını görüyoruz peki bunun nedeni nedir hiç düşündünüz mü?
Günümüzün en büyük problemlerinin başında gelen İnsülin direnci, şeker hastalığı,tansiyon ,kolesterol o dönemde yok muydu, elbette vardı ancak bu kronik hastalıklarla  başa çıkmanın en önemli yollarından biri fiziksel aktivitedir. Tarlada kosa ile ekin biçen, elleriyle demet bağlayan, yazın harman zamanı tarladan balya getiren, hayvanları yaylaya otlatmaya çıkaran bir insan ortalama olarak şu anki günümüz şartların düşündüğümüzde yaktığı kalori minimum iki buçuk katıdır, yani şu anda ortalama bir insanın ihtiyacı 2000 kalori iken o dönemde o işlerle uğraşanların 4.500 5000 kalori aralığında değişmekteydi.
Bir baston ekmeğin 700 kalori olduğunu düşünürsek kaç dilim ekmek hamur işi makarna bulgur yerse yesin o çalışma temposu ile bunları yağ olarak depolamadan enerji olarak kullanabilmekteydi.
Genetiğimiz yine aynı genlerimiz yine aynı şu anda teknolojinin gelişmesiyle durağan bir yaşam seyrettiğimiz için o kadar kalori ihtiyacımız olmamakta ama biz insanoğlu olarak yemeği çok sevdiğimizden o dönemdeki şartlarla aynı şeyleri bugün yediğimizde sonuç ortada, Türkiye Avrupa'da obezite sıralamasında 1. durumda :)