Kültür

Domaniçli Habibe kim (mi) dir ?

Abone Ol

Cumhuriyet Döneminin ilk kadın yazarlarından, şair, araştırmacı yazar ve aktivist Şukufe Nihal'in 1946 yılında basılmış olan 'Domaniç Dağlarının Yolcusu' kitabından öğrendiğimiz hikâye özetle şöyledir. İstanbul'da yaşayan Şukufe Nihal'in bir arkadaşı, Domaniç'teki memuriyetini bitirip İstanbul'a döndüğünde, yazara Domaniçli Habibe olayını anlatır. Yazar bu hikâyeden çok etkilenerek olayın yaşandığı Domaniç'e gelmek için yola koyulur. Vapurla Mudanya'ya oradan da Bursa'ya gelir. Bursa'dan İnegöl'e kaptı kaçtı denilen arabalarla 3 buçuk saatte gelir. Ancak İnegöl'den Domaniç'e gelmek için yaylı arabayla 10 saat süren tehlikeli bir yolculuk yapmak zorundadır. 84 sayfalık kitapta hikâye böyle başlar. 

Domaniç'in köylerinden olan Habibe, eşini bir savaşta kaybeder ve bir oğlu ile genç yaşında dul kalır. Biricik evladını babası gibi asker yetiştirir. Bu arada Yunan ordusu İnegöl üzerinden Domaniç dağlarını aşarak Afyon'a geçecektir. Olayı haber alan Türk birliği, eldeki kısıtlı imkanlarla dağ yolunda Yunan'ın önünü kesmek için hazırlık yapmaktadır. Habibe'nin oğlu da bu birliğe teslim olarak vatan için savaşacaktır. Ancak çakal bir Yunan ajanı olan onbaşının emirleri ile bilmeden Yunan ordusuna yol göstermiştir. Oğlunun Yunanlılara yardım ettiğini haber alan Habibe, tüfeğini kuşanır, atına biner ve şimşek gibi erkeklerin bile cesaret edemediği Domaniç dağlarında konuşlanan Türk birliğine varır, oğlunu bulur ve tek kurşunla oğlunu öldürüp geri döner. 

Bu hikâyenin aynı yıl yani 1946 yılında filmi de çekilir.  Senaryosunu Şukufe Nihal, Başar ve Necdet Saner'in yazdığı, Şakir Sırmalı'nın yönettiği filmin yapımcısı: Ertuğrul Tokdemir, Müzik: Sadi Işılay, Muhittin Sadak. Görüntü Yönetmeni: Kriton İlyadis'tir. Film, vizyona girmeden oynatılacağı sinema yanar, yok olur.

BU DEĞERİMİZE SAHİP ÇIKIP GELECEK NESİLLERE AKTARACAĞIZ

"Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır” der Ülkemizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk.
Domaniçli Habibe'nin hikayesi son zamanlarda çeşitli platformlarda dillendirilmeye başlandı. Yurtdışından arayıp Domaniçli Habibe'yi soranlar oldu. 

Bunun üzerine bizde Domaniçli Habibe'yi araştırmaya başladık.  

Aslen Harita Mühendisi olan ancak Kültür ve Tarih konusun da araştırmaları ile bilinen arkadaşımız Tahir Turan kendisinde bir kitap olduğunu söyledi.  

Kitabı bir solukta okuyup yapabildiğimiz araştırmaları yaptıktan sonra harekete geçerek İlçemize bir Domaniçli Habibe Anıtın kazandırmak için çalışmalara başladık. 

Kendi imkanlarımız ile yapmaya çalıştığımız anıtımıza Kütahya Valimiz de destek vermek istediklerini söyledi.

Domaniç Belediyesinin de destekleriyle yakında anıtımız ilçemizde belediyenin belirleyeceği bir yere konuşlandırılacaktır.