Kültür

Domaniç Saruhanlar'da Ebe Ana'ya Vefa

Domaniç İlçesi Saruhanlar Köyünde asırlık gelenek ‘Ebe Ana’yı Anma Töreni’ dualarla anıldı. Törende kurbanlar kesilip keşkek ikram edildi, türbe ziyareti gerçekleştirildi.

Abone Ol

Hayme Ana ve Ertuğrul Gazi döneminde Domaniç'te yaşamış ve Osmanlı'nın kuruluş dönemi için önemli tarihi şahsiyetlerden birisi olan Ebe Ana, Saruhanlar köyünde yapılan törenle anıldı.
Törende, 25 küçükbaş, büyük tencerelerde et, pilav, tencere keşkek ikram edildi.

MEVLİDİ ŞERİF OKUNUP DUALAR EDİLDİ

Saruhanlar Köyü, Ebe Ana'yı Anma Törenlerini asırlardır devam ediyor. Tören öncesi din görevlileri tarafından mevlidi şerif ve ilahiler okundu, dualar edildi. Domaniç İlçe Vaizi Hasan İnce öğle namazına müteakip günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

HEP BİRLİKTE TÜRBE ZİYARETİ YAPILDI

Burada vatandaşlarla da bir araya gelen protokol üyeleri, Ebe Ana türbesini ziyaret etti. Türbedar Selim Yalçın ve ailesinin öncülüğünde organize edilen törene, Domaniç Belediye Başkanı Engin Uysal, Tavşanlı Belediye Başkanı Ali Kemal Demir, Tunçbilek Belediye Başkanı Mustafa Düzgün, CHP İlçe Başkanı Erdoğan Arıkan, Yeniden Refah Partisi İlçe Başanı Fatih Yalçınsoy, Domaniç Orman İşletme Müdürü Engin Yormaz, Tavşanlı Orman İşletme Müdürü Serdar Aksu, Domaniç İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Naci Uzuncan, Saruhanlar Köyü Muhtarı Ahmet Özdemir ve vatandaşlar katıldı.

Loading...

EBE ANA KİMDİR?

Ebe Ana, Nalbant Hüseyin Dede ile eşi Mümine Hatun'un kızıdır. Kayı Boyu ve Avşar Boyu ile yaşamış son olarak da Saruhanlar'a yerleşmiştir. İnanışa göre, yine Saruhanlar Köyü'nde bulunan Orinas kalesinden gelen bir grup atlı, kalede bulunan tekfurun akrabalarından bir kadının doğum sancılarının başladığını söyleyerek, Ebe Ana'nın doğuma gelmesi için ricada bulunur. Ebe Ana kabul eder. Ancak atlılar Ebe Ana'yı kaleye götürürken kalplerine kötülük düşer. Atlarından inerek Ebe Ana'ya doğru yürürler. Ebe Ana kaleden aşağıya doğru kaçmaya başlar. Ebe Ana koşarken karşısına insandan daha büyük bir kaya çıkar. Kayaya "Yarıl ya taş!" diye temenni ile Allah'a yalvarır. Kaya yarılır, Ebe Ana kayanın içine girer ve kaya tekrar kapanır. Bizanslı askerler hayretler içinde kalarak kaçmaya başlarlar. Bu olay asırlar geçse de unutulmaz.