Son yıllarda cevizde marka olan Domaniç'te bu yıl ceviz üreticileri fiyatlardan memnun değil. Son bir yılda giderlerin dört beş kat arttığını söyleyen üreticiler. “Geçen yıl 7 buçuk liraya sattığımız cevizi bu yıl 2 buçuk liralık artışla 10 liraya zor satıyoruz” diye yakınıyorlar. “Her üretici işine gelen bir tüccarla anlaşıyor. Bu da pazarlık gücümüzü düşürüyor” diyorlar.

Ceviz üreticileri 3 Ekim Pazartesi günü hasat ettikleri ürünleri tartmak için sıralar oluşturdu. Ardından cevizler alıcılara teslim edildi. İlçe merkezi ve köylerimizde bahçelerde yetiştirdikleri cevizleri toplayan üreticiler bu yıl yaş cevizi yani dalından kilosunu 10 TL'ye toptan sattı.

'BUNUN ALTINDAN KALKAMIYORUM ARTIK'

Yıllık on ton ceviz yetiştiren Üretici Mehmet Keskin gazetemize yaptığı açıklamada, “ Geçen sene 6-7 TL'den verdik bu sene 10 TL. Gübrenin çuvalı 300 liraydı, bu sene 1000 TL. İlaç desen en az beş kat zamlandı. Bu da bizi idare etmiyor, masraflarımızı bile kurtarmıyor. İşçi çalıştırıyoruz, bir sürü giderlerimiz var. Bizim halimiz toptancının insafına kalmış. Gelen toptancıların isteği çok, küçüğünü ayıracaksın, sırıkla silkemeyeceksin gibi istekleri var. Ben 77 yaşındayım ben bunun altından kalkamıyorum artık. Çocuklarım var, kimisi İnegöl'de çalışıyor kimisi asker. Onlara izin aldırıp ceviz toplatıyorum. En az 10 kadın çalışıyor. Bu iş bize masraflı geliyor artık” diye yakındı.

'BİRLİKTELİK OLMADIĞI İÇİN CEVİZLER UCUZA GİDİYOR'

Tüccar gelmediği için zarar ettiklerini söyleyen üretici Selahattin Öztürk, birliktelik olmadığı için cevizlerin ucuza gittiğini belirtti.

Üretici Mehmet Keskin ile birlikte toptancı ile pazarlık yaptıklarını ifade eden üretici Selahattin Öztürk “Bize de farklı tüccarlar gelse İnegöl gibi rekabet olur. Malımız güzel. Alanda memnun ama bizim malımız ucuz gidiyor” diyerek herkesi birlikteliğe davet etti.

'80 – 100 TON ARASI MAL ALIYORUZ'

Sakarya Sapanca'dan gelen toptancı Ömür Karaarslan, Domaniç'te cevizin yoğun olarak bulunduğunu ifade ederek, her yıl bu tarihlerde alım yapmak için geldiklerini bildirdi.

Karaarslan, “Fiyatlarımız cevizine göre 9 ila 11 TL arasında. İyi mal almaya bakıyoruz, buradaki insanlar da mala iyi bakıyorlar. Buradaki maldan memnunuz. Yaklaşık 15 yıldır bu işi yapıyorum. Buradan da yıllık 80 - 100 ton kadar bir malımız çıkıyor. Yaklaşık dört yıldır Domaniç'e geliyoruz. Bugün için 25 ton malımız var. Cuma günü bir alım daha yapacağız. Yetmezse bir daha geleceğiz” dedi.

Editör: Serdar Yiğit