Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesi, Ertuğrul Gazi'nin annesi olan ve "Devlet ana" olarak anılan "Hayme Ana" kabri başında anıldı.

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesi, Ertuğrul Gazi'nin annesi olan ve "Devlet ana" olarak anılan "Hayme Ana" için Kütahya'nın Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyündeki kabri başında 741. kez anma töreni düzenlendi.

741. Hayme Ana'yı Anma ve Göç Şenlikleri kapsamındaki tören, Kütahya Valisi Ali Çelik, Bilecik Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, MHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ankara Milletvekili Sadir Durmaz ve diğer protokol mensuplarının Hayme Ana'nın türbesini ziyaret edip dua okumasıyla başladı.

Çelik, 741'inci kez düzenlenen "Hayme Ana'yı Anma ve Göç Şenlikleri"nde yaptığı konuşmada, Hayme Ana'yı andıklarını ve aynı zamanda Domaniç'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yıl dönümünü kutladıklarını söyledi.

Vali Çelik, adına türbe yapılan ilk Türk kadının Hayme Ana olduğunu ifade ederek bu coğrafyadaki fedakar ve vatansever kadınların şahsında birleştiği büyük bir değer olduğu söyledi.

Çelik, “Hayme Ana, Konya-Karaman’da Zübeyde Hanım, Kütahya’da Nezahat Onbaşı, Domaniçli Habibe, Kastamonu’da Şerife Bacı, Erzurum’da Nene Hatun, Malatya’da Songül Yarbay, Gölbaşı’nda Demet Sezen, Çorum’da Aybüke Öğretmen, Diyarbakır’da evlat nöbeti tutan cesur analardır. Hayme Ana’mızın türbesine gittiğinizde, kapıda, bir söz karşılar sizi. O sözde Atatürk şöyle der, “Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır” der.  Bugün burada bir arada oluşumuzun sebebi de işte bu duygu ve düşüncedir. Eğer ecdadımızı tanır, bilir, anlar ve buna göre bir duruş ve irade gösterebilirsek geleceğimizi de güvenle inşa ederiz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan da Hayme Ana'nın aynı zamanda devletin bekası adına verilen emeğin en yüce örneklerinden biri olduğunu vurguladı.

“ Hayme anamız dağılma noktasına kayı boyunu ayağa kaldırarak Domaniç’e kadar selametle getirmesiydi. Devletin bekası adına o ulvi mücadeleye vermeseydi, bağımsızlıktan söz etmek mümkün olmayacaktı. Onun Oğuz yurdunu gönendiren hidayeti ve öğretileri sayesindedir ki Osmanlı devletimiz varlığı ile üç kıtaya yedi cihana hükmetmiş, toprak Türk’e vatan kılınmıştır. Onun cefakâr bilge ve asil gönlü kadınlarımıza ilham olmuş, asırlar sonra dahi cephelerden cephelere duyulmuştur. Obaya sığmayan bir ufuktur o, iman ile idealini var eden, inanç ile tarihi abat eden bir kadım şahsiyettir” ifadelerini kullandı.

Şenlikte, mehter takımı eşliğinde sembolik göç yürüyüşünün yanı sıra Türk tasavvuf musikisi konseri, atlı okçuluk ve halk oyunu gösterilerine yer verildi.

Domaniç Kaymakamı Muhammed Furkan Okumuş, yürüyüşü gerçekleştirecek Bilecik Doğa Sporları Kulübü Derneğinde Bilecik Valiliğine ulaştırılmak üzere Kayı Boyu sancağını ve Domaniç toprağını teslim etti.

Programa, AK Parti Kütahya milletvekilleri Ahmet Tan, Ceyda Çetin Erenler ve İshak Gazel, MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş, CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap ve diğer protokol üyeleriyle çok sayıda vatandaş katıldı.

Editör: Serdar Yiğit