Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün yürüttüğü proje kapsamında, 81 ilden öğrencilerin katıldığı "Kuruluştan Çanakkale'ye Tarih ve Medeniyet Gezisi", İlçemiz Çarşamba köyünde ki Hayme Ana Türbesi'nden başladı.

https://youtu.be/TYJawhmQa2M

Gençlerin tarih ve medeniyet mirasıyla buluşturulması, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının artırılması amacıyla, 800 öğrencinin katıldığı gezi programında, Osmanlı'nın kurulduğu topraklar olan Domaniç, Bilecik, Söğüt ve Bursa'nın yanı sıra bir destana tanıklık eden Çanakkale gezilecek.

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin büyükannesi, Ertuğrul Gazi'nin annesi olan Hayme Ana'nın Çarşamba köyündeki kabrinin ziyaretiyle geziye başlayan öğrencilere, türbenin önünde Hayme Ana ve Osmanlı'nın Domaniç'te kuruluşu anlatıldı. Burada öğrencilere Mehter Takımı da bir gösteri sundu.

Kredi ve Yurtlar Kurumu Eğitim Daire Başkanı Mutlu Doğan, yaptığı konuşmasında gezinin ilk olarak Domaniç’ten başladığını belirtti.

Doğan, önemli bir konsept program için burada olduklarını ifade ederek, "Domaniç’ten yola çıkacağız Söğüt’e gideceğiz. Bursa ve Çanakkale gezilerimiz olacak. Burada biz ecdadımızın bizlere miras bıraktığı kültürel değerleri göreceğiz. Tarihi mirasa sahip çıkmanızı istiyoruz. Sizler yurtlarınızda aktif olarak görev yapan gençlerimizsiniz. Şuanda dünya üzerinde yeni bir kuruluşun sancısı yaşanıyor ve bu sancıyı aşacak gençler sizlersiniz. Bir günde bin yılı görüp bunları yeni nesillere taşıyacak olan sizlersiniz. Bu yüzden yurtların gezilerine daha çok katılmanızı istirham ediyoruz" dedi.

Geziye katılan Tarihçi Prof. Dr. Mehmet Çelik, öğrencilere yaptığı konuşmasında Hayme Ana’nın kabrinin bulunduğu mübarek topraklar üzerinde konuşma yaptığını ve burada günün anlam ve önemini unutulmayacak örneklerden yapacağını söyledi.  

Akademik bir lisan kullanmadan sohbet havasında bir konuşma yapacağını bildiren Çelik, şunları kaydetti:

“Ders kitaplarından okuyan öğrenciler Anafartalar Kısmı Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk olduğunu zannediyor. Bilinerek bu yapılıyor. Bakın gençler Mustafa Kemal Atatürk’ün bu tür ufak yalanlara ihtiyacı yok. Tarih bunu zaten ortaya koymuş, devlet adamlığındaki maharetini koymuş, diplomasideki zekasını koymuş, ne diye konuları çarpıtıyorsunuz. Bunlara ihtiyaç yok” dedi.

Hayme Ana Türbesi'nde başlayan gezinin, Hamidiye Külliyesi, Ertuğrul Gazi Müzesi, Şeyh Edebali Türbesi, Emir Sultan Camii, Yeşil Cami, Ulu Cami, Orhan ve Osman Gazi Türbeleri, Kilitbahir Kalesi, Merkez Tabyası, Seyit Onbaşı, Şahindere Şehitliği, Şehitler Abidesi, Morto Koyu, Seddül Bahir Kalesi, Yahya Çavuş Şehitliği, 57. Alay Şehitliği ve Conk Bayırı'nı kapsadığı kaydedildi.

Editör: Serdar Yiğit