Her yıl ilkbahar aylarında çiftleşmek için ormandan gölete göç eden kurbağaların 5 bin yıllık üreme göçü başladı. Karayolundan geçen binlerce kurbağa yolda telef olurken yetkililer yıllardır bir türlü önlem almıyor.

https://youtu.be/yqm12WX2q98

Kurbağalar, ormanın derinliklerindeki toprak altından çıkıyor. Dişi kurbağa erkeğini sırtına alarak gölete kadar taşıyor. Gölete gelen kurbağalar burada aralarından spiral şeklinden bir sıvı çıkartarak yumurtalarını gölete bırakıyorlar. Yumurtlama bitince dişi kurbağa ölüyor.

5 BİN YILLIK KURBAĞA FİGÜRLERİ BULUNDU

İlk olarak 2009 yılında İlçedeki yerel gazete tarafından gündeme getirilen kurbağalar, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPU) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim görevlileri ve öğrencileri tarafından Mayıs 2010 yılında Kütahya’nın Seyitömer beldesinde yapılan bir arkeolojik çalışmada ortaya çıkan, 5 bin yıllık sırtında küçük kurbağa taşıyan büyük kurbağa figürlerine rastlanmış ve bu tür içki kabına bir anlam verilememişti. Yerel gazetede çıkan habere göre, Domaniç-İnegöl yolunda Nisan ayında göç eden kurbağaların arkeolojik figürlere benzemesi üzerine çalışmalar Domaniç Kurbağaları üzerine yoğunlaştırılmış ve Seyitömer’de de bulunan kurbağa figürlerinin Domaniç Kurbağaları olduğu kanaatine varılmıştı.

Nisan 2017 yılında, Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim görevlileri Prof. Dr. Abdullah Hasbenli ve Doç. Dr. Mehmet Erkan Uzunhisarcıklı ile 40 biyoloji öğrencisi, bölgeye gelerek Domaniç kurbağalarını incelemişler ve konu üzerinde çalışacaklarını belirtmişlerdi.

HEYECAN VERİCİ VE ÖNEMLİ

Kasım 2020’de dünya çapında ünlü Kanadalı, biyokimya ve moleküler biyoloji Profesörü Kenneth B.Storey’in heyecan verici bulduğu Domaniç kurbağaları için, “Onlar 5 bin yıldır oradalar. Olmamaları gereken bir coğrafyadalar. 5 bin yıldan beri var oldukları kanıtlanmış. Gerçekten bunları araştırmayı isterdim. Belki de Türkiye’ye özgü yeni bir kurbağa türüne sahip olduğunuzu öğrenebilirsiniz. Bu kurbağalar heyecan verici ve tarih için önemli görünüyor” demişti.

Aradan geçen yıllar içinde kurbağaların telef olmaması için dikilen uyarı levhaları yıkıldı. Hiçbir önlem alınmadığı gibi Domaniç Kurbağaları da ilgisizlik karşısında telef olmaya devam ediyor.

Editör: Serdar Yiğit