Domaniç'in en eski camilerinden olan 'Sultan Alaaddin Camisinin içler acısı durumunu' başlığı altında 9 Mart 2022 tarihinde çıkan Domaniç Gazetesinde haber yaparak yetkililerden bilgi istemiştik. Kütahya Vakıflar Genel Müdürü Zekeriya Şentürk, Kütahya'da ki bir gazeteye açıklama yaparak bilgi vermiş ve böylece Domaniçlileri de bilgilendirmiş olmuş herhalde.

Sultan Alaaddin döneminde yapılan cami çıkan bir yangında kullanılamaz hale gelmiş. Bunun üzerine köylüler toplanıp tarihi minarenin yanına ahşaptan bir cami yapıvermişler ancak o cami de yanmış. Bunun üzerine köylerden toplanan taş, tuğla ve kerpiçle yığma duvarlardan oluşan bir cami daha inşa edilmiş.

Deprem garantisi olmayan ve sürekli çatlayan, cami tehlike saçtığı için sürekli onarım ve tadilat geçiriyor.

Yedi yıl önce İlçemizde düzenlenen Hayme Ana törenlerine katılan Kültür Bakanlığından yetkilileri ilçemize davet eden Kuran Kursları ve Camileri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Süleyman Şeker, caminin durumunu yetkililere iletti. Yığma duvarları gösterdi. Duyarlı yetkililer zor ayakta duran cami için hemen harekete geçip Domaniç'e ve tarihine yakışır bir cami projesi hazırladılar. Bu arada caminin etrafını Domaniç Belediyesi temizledi. Tuvaletlerini kaldırdı. Ancak yıllarca ne gelen ne giden oldu. Camide çatlaklar büyüdü yıkılma tehlikesi günden güne artmaya başladı. Tuvaletlerin olmaması ayrı bir dert, cami içindeki çatlaklardan dökülen sıvaların cemaatin üstüne düşmesi ayrı bir dert derken dış duvarlardan kopan kocaman bir çatlak yola düştü ve bir vatandaş göçen sıvadan kıl payı kurutuldu.

Haberimiz üzerine Kütahya Vakıflar Genel Müdürü Vekili Kütahya'da ki bir gazeteye konuyla ilgili açıklama vermiş. Vekil Müdür Domaniç'te olacak bir işin bilgisini neden Kütahya'da paylaştı bilemeyiz. Biz de burada gazetenin haberini paylaşamayız. Ama özetle içeriği mahkeme kanunları ve rakamlardan ibaret olan açıklamadan anladığımıza göre, Alaaddin Camisinin inşaatı meğer Domaniçli biri tarafından mahkeme kararı ile durdurulmuş. Anladığımız kadarı ile, yeni yapılacak caminin aslına uygun yapılmadığını tarihi önem ve özen verilmediği gerekçesiyle durdurulan proje de iptal edilmiş.

Konuya ilişkin gazetemize açıklamada bulunan Kuran Kursları ve Camileri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Süleyman Şeker, anıtar kurulundan gelen profesörlerin minarenin restore edilip, camiinin ise yıkılıp yeniden yapılması kararı aldığını söyledi. Şeker, Anıtlar kurulunda onaylamasının ardından ihale edilecek diye beklerken iptal kararının çıktığını ifade etti.
Bir kişinin mahkemeye müracaat edip camiinin yeniden yapımını iptal ettiğini bildiren Şeker, ilçeye bilirkişinin geldiğini ve bu kararı haberleri olmadan aldıklarını söyledi.

Editör: Serdar Yiğit