Domaniç'in Ilıcaksu köyünde yaşayan ve hayvancılıkla uğraşan Ramazan Akkuş yem fiyatlarındaki fahiş artışa daha fazla dayanamadı ve hayvanlarını satışa çıkardığını söyledi.

https://youtu.be/EPmYefo7JRw

Tarımda yaşanan sıkıntılar günden güne artıyor. Son yıllarda ağır maliyetler altında ezilen besicilerden Ramazan Akkuş gazetemize konuştu.

Ahırda 45 adet büyükbaş damızlık besi ineği bulunduğunu söyleyen Ramazan Akkuş, geçen sene 70 lira olan yem fiyatlarının bu yıl 250 lira olduğunu söyledi.

ÇİFTÇİLİK DİBİ GÖRDÜ

Besici Akkuş, “En önemlisi de elektrik bundan 3 ay önce 700 liraydı, geçen ay 1800 lira şuanda ise 3500 lira olarak geldi. Elektrik faturalarımızda yüzde 300 olarak arttı. Şuan çiftliğimdeki bütün hayvanların hepsini zarar ettiği için satışa çıkarttım. Çünkü biz bu işi yapamıyoruz. Yemleri hep tarım krediden alıyoruz. 70-80 lira civarı iken bu rakam 250 liraya çıktı. Buradaki hayvan 6 çuval yem yiyor. Tanesi 250 liradan sadece yemi 1500 lira, günde 17 tane balya, 2 günde 1 ton pancar küspesi yiyor bu damın aylık gideri 60 bin lira. Ben bu damdan şu an aylık 15 bin lira getiremiyorum. Her ay 35-40 bin lira içeriye gidiyorum. Elektrik giderleri bir taraftan, yemi samanı bir taraftan. Çiftçilik şuan dibi gördü” diye belirtti.

HAYVANLARIN HEPSİNİ SATIŞA ÇIKARDIK

Akkuş, “Geçen yıl 10 bin liraya 180 çuval yem getirtiyordum ve 1 ay yetiyordu. Şuan sadece 180 çuval yem 40 bin lira yapıyor. Günde 17 balya yiyor. 20 liradan aşağı saman balyası yok o da 350 lira civarında. Birde geçen sene 200 lira aldığımız pancar küspesi şuan 550 lira. Pancar küspesi yüzde 200 arttı, yem yüzde 300 arttı. Elektrik giderlerimizde bundan 3 ay önceye bakarsak yüzde 300 arttı. O yüzden çiftliğimizdeki hayvanların hepsini satışa çıkardık. Başka türlü bu işin içinden çıkamıyoruz. Zarar etmektense ya keseceğiz ya da isteyen vatandaşlarımıza satışını yapacağız” dedi.

ÜRETİCİYKEN KAZANAMIYORSAM KİMSE KAZANAMAZ

Kendi ürettiği sütle peynir yaptıklarını söyleyen Ramazan Akkuş, ”Artan yem maliyetlerinden dolayı buradan süt alamıyoruz. Aldığımız sütün 9 kilosu buradan köylerden vatandaşlardan geliyor. Süt arabamızla çocuklarımız toplayıp geliyorlar. Burada kendimiz peynir yapıyoruz. Çevre şehirlere gidip satıyoruz. Demek istediğim hayvancılık para kazanmıyor. Biz buraya çok büyük yatırımlar yaptık 1.5 – 2 milyon civarı, bu paraya şimdi bu işler yapılmaz kimse yapamaz. İçeride 1 milyon edecek hayvan var ama şuan zarar ettiği için biz bu besi damı tarafımızı tamamen kapatmayı düşünüyoruz. Sütü ben üreticiyken kendi hayvanımdan aldığım sütümle para kazanamıyorsam kimse para kazanamaz” diye dert yandı.

Editör: Serdar Yiğit