Domaniç Kaymakamlığı, Balkanlar üzerinden gelmesi beklenen soğuk ve yağışlı havanın bugünden itibaren yurt genelinde olduğu gibi ilçede de etkili olacağını hatırlatarak, vatandaşlara Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün güncel hava tahmin ve uyarı raporlarını takip etmeleri önerisinde bulundu.

Açıklamada aşırı soğuk hava, yoğun kar yağışları ve zirai don için vatandaşların ve yetkililerin Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün güncel hava tahmin ve uyarı raporlarını takip etmesinin önem taşıdığı aktarıldı. Vatandaşların buzlanma ve don tehlikesine karşı alabileceği önlemlere de yer verildi.

Buzlanma ve don tehlikesine karşı alınabilecek önlemler şöyle sıralandı:

“Zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmamalıdır. Dışarı çıkmadan önce hava tahmin raporları takip edilmelidir. Çatılarda oluşan buz sarkıtlarından uzak durulmalıdır. Vücudu sıcak tutacak elbiseler tercih edilmelidir. Kayarak düşme tehlikesine karşı yürürken eller cepte tutulmamalıdır. Küçük ve dengeli adımlarla yürünmelidir. Tabanı kaygan olmayan ayakkabılar tercih edilmelidir.

Araç kullanırken buzlanma ve don olayından korunmak için alınabilecek önlemler ise şöyle sıralandı:

Bu hafta sonu zorunlu olmadıkça vatandaşlarımızın özel araçlarını kullanmaktan kaçınmaları,

Araç kullanmak zorunda olan vatandaşlarımızın ise düşük vites, düşük hızda araç kullanmaları,

“Araçta gerekli ekipmanların (zincir ve çekme halatı vb.) bulunduğundan emin olunmalıdır. (Kar lastikleri kullanılmalıdır) Seyahat planları gözden geçirilmeli, alternatif yol planları hazırlanmalıdır. Seyahate çıkmak planlanıyorsa yol ve trafikle ilgili bilgi alınmalıdır. Her zaman görülemeyen şeffaf ve kaygan bir buz tabakası olan siyah buza dikkat edilmelidir. Trafik kural ve sınırlamalarına mutlaka uyulmalıdır. Farlar gündüz de açık tutulmalıdır. Araçta yeterli miktarda yakıt bulundurulmalıdır. Trafikte özellikle büyük araç kullanılıyorsa, yol şartları uygun hale gelene kadar güvenli bir yerde beklenmelidir. Eğimi yüksek olan sokaklara girmekten kaçınılmalıdır. Emniyet kemeri takmak unutulmamalıdır. Araçta da bir afet ve acil durum çantası bulundurmak ihmal edilmemelidir.”

Editör: Serdar Yiğit