Osmanlı Göç Yolu Ekoturizm Projesi açılışında Çamlıca Köyü Muhtarı Numan Yaşar, fırsatı iyi değerlendirerek köylü kadınların ürettiği ürünlerden oluşan otantik bir pazar kurdu. O gün köy pazarından öyle bir sipariş aldı ki, kadınlar haziran ayından beri siparişleri tamamlayabilmek için canla başla çalışıyor.

Osmanlı Göç Yolunun Ekoturizm Projesine alınmasıyla 19 Haziran 2021 Cumartesi günü Orman Genel Müdürü Yardımcısı ve heyeti, sosyal medya fenomenleri ve ünlülerden oluşan 200 kişilik ekiple Kayıların göç yolunun tanıtımı için yürüdü. Göç yolu üzerindeki Çamlıca Köyü Muhtarı Numan Yaşar bu fırsatı iyi değerlendirerek köylü kadınların ürettiği ürünlerden oluşan otantik bir pazar kurarak yolculara hancılık yaptı. Çamlıcalılar iki saat içinde pazarda 10 bin liralık satış yaptı. Asıl sevindirici haber ise 3 gün sonra Ankara'dan geldi.

TANESİ 500 LİRADAN 200 ADET SİPARİŞ ALDILAR

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü program dönüşü, muhtar ile iletişime geçerek köylü kadınların yaptığı dokuma minyatür halılardan 200 adet sipariş verdi.

Üzerinde mızık çamının yer aldığı dokuma minyatür halıların adeti 500 TL'den olmak üzere anlaşma sağlandı. Bugüne kadar dokuma minyatür halıların birinci ve ikinci adım siparişleri teslim edildi. Bir adımda 50 minyatür halı dokuyan kadınların ise önünde 100 dokuma minyatür halı siparişi kaldı.

Buradan elde edilen gelir ise kadınlar ile proje sahibi muhtarlık arasında paylaşılacak.

Göç Yolu Projesini en iyi şekilde değerlendirerek köyüne maddi kaynak sağladıklarını söyleyen Çamlıca Köyü Muhtarı Numan Yaşar, “ Bilindiği gibi Türkiye üzerinden Avrupa'ya borularla doğal gaz aktarıldı ve bu borular Domaniç'ten geçti. Projenin adı TANAP projesi idi. Proje tamamlandıktan sonra TANAP geçtiği köylere proje karşılığında maddi katkılar sağlayacak haberini okuyunca, hemen harekete geçtim. Köyümün kadınlarına meslek öğretmek için kilim dokuma atölyesi projesi yaptım. Tezgâhlar alındı, atölye kuruldu, meslek öğrenecek kadınlar belirlendi. Bir usta öğretici ile İŞKUR üzerinden eğitim başladı. Köyümün kadınları hem meslek öğrendi, hem de maaş aldı. Göç yolu projesini de duyunca hemen kilimlerimizi hazırladık. Köye otantik bir pazar kurduk. Bizim köyün sarımsağı, baklası meşhurdur. Onun haricinde kim evinde ne reçeli, turşusu yaptıysa getirsin dedim. Orada iyi bir satış yaptık. Daha üzerimizden sevincimizi ve gururumuzu atamadan Domaniç Orman İşletme Müdürlüğünden makama davet edildim. Orman Genel Müdürlüğü el emeği mızık çamı motifli kilimlerimizden talep etmiş. Aldığımız siparişlerin ilk iki adımını teslim ettik. Şimdi kalan 100 adet siparişi hazırlıyoruz” diye konuştu.

Editör: Serdar Yiğit