Son günlerde birkaç 'hayvan sever' sokak köpekleri için ortalığı ayağa kaldırmış. Belediye, sokak köpeklerini topluyor diye her platforma duyurup şikâyetlerde bulunmuş. Belli çevrelerde Domaniç'in adı köpek katliamı yapılan ilçe diye adlandırmaya başlamış. Bir yerleşim yerine verilebilecek en büyük zarar o yerin adının kötülüklerle anılması değil midir?

Peki bu işler buraya gelmeden çare bulunamaz mıydı ? Domaniç Gazetesi olarak her yıl konuyla ilgili birkaç yazımız haberimiz olmuştur.

Medeni ülkelerde, medeni şehirlerde “SOKAK KÖPEĞİ” diye bir kavram yoktur.
Köpekler, insanlar tarafından binlerce yıl önce doğal ortamlarından kopartılarak evcilleştirilmiş sadık dostlardır. Bu yüzden köpeğin yeri ya özgür doğadır ya beslendiği evdir avludur ama asla sokaklar değildir.
Sokaklarda köpek varsa, mutlaka onlara bakmayıp sokağa atan ve köpeği kadar sadık olamayan insanın eseridir onlar.

İnsan, köpeği kendine koruyucu olarak evcilleştirmişse de, zamanla dost canlı bu sadık hayvanlarla insanlar arasında duygusal bağlarda oluşmuş. Normalde dağda bayırda, ıssız yerlerde, sadık dost olarak beslenen hayvanlar, zamanla şehirlerde köylerde, evde süs köpeği olarak ta beslenmeye başlanmış.

Evlerde kedi , köpek başta olmak üzere çeşitli hayvanları besleyen insanlar besledikleri hayvanlardan sorumludur ve bu bilinçle çocuğu ile hayvanı ayırt etmeden, yemesine içmesine, sağlığına hastalığına dikkat etmesi gerekmektedir.
Eve kedi , köpek alıp sokağa bırakan sorumsuzlar içinde devletler kurallar getirmiş. 'Ya evinde bakarsın ya bedelini ödersin' demiştir.

Aynı kurallar, kanunlar bizde de vardır da, bizde ki idareci mantığı, köpeğini sokağa atanları, ancak idare eder. Köpeğini sokağa salan, sokağa atan söz de insanı , hadi idare ettin. Peki, sokakta çiftleşerek üreyen ve etrafa tehlike saçmaya başlayan köpekleri nasıl idare edeceksin? Evcilleştireceğim diye doğal ortamında kopardığın köpeği öldürerek mi? Yoksa sözde köpek severlerin bakmadığı köpeklere halkın parası ile bakarak mı?

Çoluk çocuğu olanlar, belediyeye, “Köpeklerden korkuyoruz. Bunlara çare bulun” diye baskı yapıyor. Köpek severlerde, “Bize ne çoluk çocuktan 10 çocuklu olanlar var onları da toplayın o zaman” diyebiliyor.

Köpek sever bir iki kişi dünyayı ayağa kaldırıp Domaniç Belediyesine baskı yapabiliyor. Peki, çoluk çocuğumuz için köpekleri toplayın diyenler ne yapıyor? Hepsi de sus pus olmuş saklanıyor. Oysa küçücük ilçemizde hepimiz bir birimizi tanırız. Kim kimin evde köpek beslediğini de bilir. Köpek sahiplerinin köpeklerine bakmayıp sokağa saldığını da bilir. Bu işin çaresi önce köpek sahipleri ile bu iş kökünden çözmektir. Köpek besleyen köpeğini avlusundan çıkarmamalıdır ki, kanunen de çıkartamaz zaten. Bu süreçte köpek severler de madem bu kadar seviyorlar. Onlarda kendilerince fedakârlıkta bulunup, bu köpeklerin beslenme ve barınma sorununa katkı sağlamalıdırlar, yardımcı olmalıdırlar.

İnsandan daha sadık bu dostlarımız için gelin bizde onlar kadar sadık ve samimi olalım !

Editör: Serdar Yiğit