Domaniç-İnegöl yolu 14. kilometrede, koca kestane mevkiinde, Domaniç istikametine doğru dağı tırmanmakta olan asit yüklü kamyonun, kupasında başlayan yangın aniden tüm dorseyi sarınca yola devrilen tır da ki 28 ton sülfürik asit yola döküldü. Tır sürücüsü kazayı yara almadan atlattı.

https://youtu.be/ENYAK-5RA0w

Olay gece 22:00 saatlerinde meydana geldi. Henüz bilinmeyen bir nedenden dolayı aniden yanmaya başlayan 28 ton sülfürik asit yüklü kamyon, daha sonra devrilerek ateş topuna döndü.

Bursa Büyükşehir Belediyesinden 2 itfaiye ve bir su tankeri olay yerine sevk edilirken, Domaniç Belediyesi bir İtfaiye ve Domaniç Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı 3 arasöz ile tam teşekküllü kurtarma araçları da olay yerine sevk edildi.

Domaniç ve İnegöl jandarma ekipleri yolun her iki tarafında biriken araçları güvenlik amaçlı 800 metre geriye çekerken, itfaiyelerde köpük sıkarak yangını güçlükle söndürdüler.

Olay nedeniyle her iki tarafta biriken kilometrelerce uzunluğunda ki araçları daha sonra jandarma ekipleri Bozüyük yoluna yönlendirdiler.

Özel kıyafetli 112 sağlık timi asitten astım krizine giren görevlilere olay yerinde müdahalede bulundu.

Yetkililerden alınan bilgiye göre, AFAD ekiplerince yol kireç ve özel maddelerle asitten arındırıldıktan sonra, 4-5 saat için de tekrar trafiğe açılacak.

Geçtiğimiz günler de yine bir asit tankeri kupasında alev alarak kullanılamaz hale gelmişti.

Birkaç yıl öncede arda arda birkaç asit tankeri Durabey köyü altında ve futbol sahasında delinerek tonlarca asiti yere dökmüştü. Birkaç çevreci Domaniçlinin tepkisiyle yol asit tankerlerine kapatılırken Emet Etibor Müdürü Domaniç ilçe kaymakamını tehdit ederek yolun açılmasını istedi. Olayların büyümesi üzerine Asit tankerlerinin sadece kış aylarında Domaniç’ten geçişi yasaklandı. Tankerleri sürekli arıza yapan Konyalı Lojistik firması da işi başka bir firmaya devretti. Uzun süre sağlam ve bakımlı tankerlerle taşına sülfürik asit ilçede sıkıntı olmazken son aylarda yollarda yine eski tankerler görünemeye başlandı. Ard arda kaza haberleri ve asit dökülme vakaları yeniden başlamıştı. Son zamanlarda ise yanmaya başlayan tankerler İlçenin göz bebeği ormanlarda tehlike saçıyor. Yetkililer önlem almazsa gurumuz Domaniç ormanları Etibor’ın asit tankerleri nedeniyle belki de yanarak ve ya kuruyarak yok olacak.

Editör: Serdar Yiğit