Tavşanlı Atatürk Anadolu Lisesi ile Tavşanlı Tema Vakfı işbirliğiyle 15 öğrenci Kocayayla'dan Sefa köyüne yürüdü. Domaniç'in tarihi ve turistlik yerlerini gezdi.

İlk olarak Hayme Ana Türbesini ziyaret eden öğrenciler öğretmenler İbrahim Özkan ve Nazmi Karaca ve Tavşanlı Tema Vakfı Temsilcisi Adnan Yazıcı eşliğinde Kocayayla'dan Sefa köyüne 5 kilometrelik yürüyüş yaptı.

Daha sonra Sarıkız'a gelen öğrenciler, doğanın tadını çıkardı.

Burada etkinlik ve temanın faaliyetleri ile ilgili gazetemize açıklama yapan Tavşanlı Tema Vakfı Temsilcisi Adnan Yazıcı şu ifadeleri kullandı;
“ Bugün gençlerle beraber Tavşanlı Atatürk Lisesi olarak Domaniç'e doğa ve yürüyüş gezisi amaçlı geldik. Tema Vakfı 1992 yılında kuruldu ve bugün 29. Yılını kutluyor. “Türkiye Çöl Olmasın” sloganıyla yola çıkıyoruz. Tema Vakfının açılımı da Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Vakfı.

TÜRKİYE HER YIL KIBRIS ADASI KADAR TARIM TOPRAĞI KAYBEDİYOR
Biz doğal varlıkları korumayla da görevliyiz, bunun yanı sıra tema vakfının erozyonla mücadelesi işlevlerin en başında geliyor. Erozyon toprak kaybı demek. Türkiye her yıl bir Kıbrıs adası büyüklüğünde ekilebilir tarım toprağını yitiriyor. Bu kayıp şimdi dikkat çekmese de ileride katlanarak büyüdüğü için ve ters orantı olarak nüfus artışını da dikkate aldığımız zaman ortaya çıkaracağı sorunları şimdiden görüyor ve tahmin edebiliyoruz. Erozyonla mücadele bizim olmazsa olmazımız. Yiyeceklerimizin yüzde 95'i toprak kaynaklı canlılar. İnsanoğlu her şeyiyle toprağa bağlı. Toprak yoksa hayat yok. Topraksız tarımından bahsediliyor son yıllarda, topraksız tarım ne kadar olur nereye kadar gider kimi doyurur…

SANAYİNİN GELİŞDİĞİ İNEGÖL'DE TARIM ALANI BETON İLE KAPATILIYOR
Bunun için biz okullarda eğitim veriyoruz Türkiye'nin 500 noktasında benim gibi temsilcileri var bunlarda farklı noktalarda eğitim veriyorlar. Erozyonun bir kere nedeni şu, tarım topraklarımızın üstüne konut yapılarak kapatılması bir daha geri dönülemez hale getirilmesi. Domaniç'ten çıkıp İnegöl'e doğru dağdan sallandığımızda bunu daha net görebiliyoruz. İnegöl'de tarım toprakları daha değerli. İklimi gereği İnegöl'de tarım en üst seviyede yapılan bir yer. Sanayinin gelişmesiyle beraber tarım betonla kapatılıp geçiliyor, şuan için tarım arazileri azalıyor kimse girdileri fazla diye tarım yapmıyor.

TARIM TOPRAKLARINA BİNA YAPMAYALIM
Ekilebilir tarım azaldıkça, yerli üretimden koptukça, dünyanın başka yerinde üretilen şeyleri almak zorunda kalacağız. Bizde şunu diyoruz en azından tarım topraklarımızı koruyalım üzerine bina yapmayalım. Binaları tabi ki yapalım ama uygun olan yerlere yapalım. Eskiden evler yamaçlara kurulurdu. Bunun amacı tarım toprağını korumak, tarım yapıp oradan karnını doyurmak. 2.si selden korumak, 3.süde bunlardan korunmak ve maruz kalmamaktır.

ÖNLEMİN YOLU AĞAÇ DİKMEK
Bunları önlemenin en önemli yolu ağaç dikmekten geçiyor. Ülkemizde çok güzel fidan dikiliyor, çok güzel ağaçlar yetiştiriliyor, fakat bu ağaçlandırmaların sonucu 50 yıl sonraya tekabül ediyor. Bir insanın günlük ortalama oksijen ihtiyacını 10 ağaç karşılıyor, öğrencilerime hep diyorum ki sizin hayatınız boyunca 10 ağaç dikmeniz gerekiyor. Erozyonu önlemenin yolu, daha temiz hava solumanın yolu ağaç zenginliğimizden geçiyor.

BUGÜN SEFA KÖYÜNDE ŞIRIL ŞIRIL DERELER AKIYOR
Bugün biz sefa köyünden geldik, şırıl şırıl her yerden sular akıyor, çeşmeler var, biz bunların temiz olduğuna da eminiz çünkü yukarıda eriyen karların suları bunlar, orda da karı tutan kökler sayesinde emilmesini sağlayan yine ağaçlar. Ağaç zenginliğimizi artırmamız gerekiyor bu bir, 2.side topraklarımızı korumamız gerekiyor 3.süde kendi tarımızı daha işler hele getirmemiz gerekiyor.

Tema Vakfı olarak 29 yıl önce 'Türkiye Çöl Olmasın' dedik. Bunu da devam ettiriyoruz. Yeni temanın sloganı ise şu “Umut Yeşertiyoruz” bu lafın arkasında çok şey var. Doğayı koruyoruz diyelim ki 50 dekar alanı yeşillendiriyoruz yani bu demek oluyor ki umut yeşertiyoruz, gençlere anlatıyoruz bilgilendiriyoruz umut yeşertiyoruz.

DOMANİÇ YANGININA 5 BİN MEŞE VERİLDİ
Hayrettin Karaca'nın izinden giderek inşallah Temanın bayrağını dalgalandıracağız. Temaya son Ege yangınında inanılmaz şekilde fidan bağışlandı, bu fidanları inşallah en yakın zamanda dikip hayata geçireceğiz. Bu topraklar 1.5 yıla kadar ancak yeşillendirebilir hale gelecek. Domaniç'te ki yangın için 5 bine yakın orman işletmesine, Kütahya tema vakfından meşe fidanı verildi. Amacımız her yeri yeşertmek” dedi.

Editör: Serdar Yiğit