Yıllar önce Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özoğul ve Selamettin Yılmaz'ın girişimleri ile bir zamanlar gelir kapımız olan cevizciliğin ilçede yeniden canlandırmasıyla bu gün gelinen noktada Domaniç'te ceviz üretimi 100 tona ulaşmıştır.

Önceki gün cevizlerini toplayıp ilçe merkezine getiren üreticiler farklı toptancılara farklı fiyatlarda cevizlerini sattılar.

Kilosunu 6 liraya veren de oldu 7 liraya veren de. Ancak Domaniç Ziraat Odası tarafından alınarak üreticinin hizmetine sunulan ceviz soyma ve kurutma tesisini kullananların sayısı oldukça azdı.

Eski ceza evine kurulan tesiste, cevizi yeşil kabuğundan ayırma işleminin maliyeti, kiloda 19 kuruş. Yeşil kabuğundan ayrılan cevizin kilo kaybı ise yaklaşık yüzde kırk olmasına rağmen kazancınız yüzde 50 artıyor. Yani cevizi 6 buçuk lira yerine 17 liraya satabiliyorsunuz.

Cevizi Domaniçli üreticilerden alan toptancılardan bazıları Ziraat Odası ceviz soyma tesislerine gelerek cevizlerini soydurup ta gittiler. Yani dakikalar içerisinde ortalama 6 buçuk liradan aldıkları cevizin fiyatını, Domaniç'ten çıkmadan yüzde 50'nin üzerine çıkardılar.

YA BİRDE BİRLİK OLURSAK

Ziraat Odası Ceviz Soyma tesislerine gelen bir toptancıyla görüştük. Cevizi kaça aldığını sorduk. “Satıcıya göre değişiyor” dedi gülerek. Domaniç ağzıyla; “Tutturabilesiye”

Yıllar önce bir kaymakamın öncülüğünde başlatılan salatalık yetiştirme işinde herkes yetiştirdiği ürünü kendi satmaya kalkınca tüm seralar nasıl zarar ederek battıysa, yıllar sonra aynı olayı yine bir başka kaymakamın girişim ile mantarda yaşadık. Toptan da 10 liradan satılan mantarı biz ancak 4 liraya satabildik ve zarar ederek kapattık.

Umarız aynı hatayı cevizde de yapmaya devam etmeyiz ve en kısa sürede birlik olur ürünümüzü reel değerinde satmayı başarırız.

EN KOLAY ÇÖZÜM

Yaptığımız bir araştırmaya göre, Domaniç Ziraat Odası ve Domaniç Süt Birliği Üreticilerinin ortaklaşa kurduğu şirket üzerinden toplanan cevizler, Kütahya İl Tarım Ceviz Soyma/kurutma tesislerinde kurutularak toptancıya en az bu günkü fiyatının iki katına verilebileceğini öğrendik.

Domaniç İlçe Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özoğul, “ Herkes kendi ürününü kendi çabaları ile satmaya kalkınca fiyatlarda doğal olarak çok düşük oluyor. Oysa toptan satış yaparsak ürünümüzün daha da değerleneceğini biliyoruz. Karar ceviz üreticilerimizin. Birlik olurlarsa biz öncülük etmeye hazırız. Birlik olurlarsa cevizden elde edeceğimiz geliri en az ikiye katlarız” dedi.

Editör: Serdar Yiğit