CHP Domaniç İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen Muhtarlarla Toplantısında Domaniç Mahalle ve Köy Muhtarları sorunlarını bu sefer de muhalefete anlatarak, seslerini duyurmaya çalıştılar.

Domaniç Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanlığı, CHP Manisa Milletvekili ve Grup Başkan vekili Özgür Özel ile Domaniç Muhtarlarını bir araya getirecekti. Ancak Özgür Özel’in cenazesi nedeniyle Domaniç programı iptal olunca, Muhtarlarda, CHP Kütahya Milletvekili Dr. Fazıl Kasap ve Kütahya il örgütü ile birlikte düzenlenen toplantıda bir araya geldiler. 

Lavinya Kafe de yapılan toplantıya, çok sayıda muhtar ve sivil toplum örgütlerinden bazıları katıldı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan CHP Kütahya İl Başkanı Zeliha Şahbaz Aksaz, “ Kütahya’mız sürekli göç veren bir il durumuna geldi. Bunun başlıca nedeni de yanlış yapılan özelleştirmelerdir. Özelleştirmeler ve kapanmalar istihdamı çökertti. Ekonomik kayba neden oldu. Ekonomik kayıp eşittir nüfus kaybıdır. İlimizde en çok göç te Domaniç’te olmuştur. Domaniç’in biz yeniden en iyi yere getireceğiz” dedi.

BİZİM TALEPLERİMİZE KULAK VEREN YOK. SİZİN BİZDEN BİR TALEBİNİZ VARSA..

Hisar Mahalle Muhtarı Cahit Demiröz, “ Bu güne kadar gelen her vekile, her yetkiliye dertlerimizi, sorunlarımızı anlattık. Hiçbir şey olmadı. Biz artık diyoruz ki bu gelenlerden biz bir şey istemeyelim. Onların bizden bir isteği varsa onu yapmaya çalışalım. Domaniç’in sorunları yıllardan beri aynı sorunlardır. 250 kadar kayıt öğrencimiz kaldı. Ancak defalarca söz verilmesine rağmen bir KYK yurdumuz yok. Bakıma muhtaç insanlarımız var. Söz verildiği halde bir huzur evimiz yok. Dar gelirli vatandaşlarımız için TOKİ evlerimiz yok. Olmayan kömüre sürekli zam gelir sahip çıkanımız yok. Çok vaat dinledik ama hala doğal gaz umudumuz bile yok. Kütahya ve Bursa bağlantı yollarımız için sürekli yıl vaat verilir, her yıl bir kazma vurulur ama bizim hala yolumuz yok. Bu taleplerimiz bu güne kadar olmadı bundan sonrasından umudumuz yok. O yüzden siz söyleyin biz sizin için ne yapabiliriz ?” dedi.

MÜFTÜLÜK YURDU VERMİYOR. BELEDİYE DE YURDA YATIRIM YAPMAK İSTEMİYOR

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Domaniç İlçe Başkanı Murat Sert, “ Yurt sorununu Kaymakam beyle de, Domaniç Belediyesi ile de görüştük. Fetö döneminden kalan iki yurttan birini Müftülüğe diğerini Belediyeye bağışlamışlar. Müftülük eklinde ki yurdu vermek istemiyor. Belediye ise elindeki yurdun tadilatı için para ayırmak istemiyor. Fırsatçı ev sahipleri de fiyatları şişirmiş, gelen öğrenci geri dönmek zorunda kalıyor. Bu da ilçemiz ve okulumuzun itibarını zedeliyor. Esnaf için de ciddi zarar yazıyor. CHP olarak 12 kişilik bir yurt hazırladık ama elbette yetersiz. 

HALA DEREDEN SU İÇİYORUZ

Güney Köyü Muhtarı Kenan Çeri, “ Güney köyü de dahil 19 köy dereden su çekiyoruz. Zaman zaman bataklı su da geliyor. Yıllardan beri köylerimizin su sorununu çözecek olan iki gölet için hiçbir çalışma yapılmıyor. Sorunlarımıza çözüm bulunmuyor” dedi.

YOL SORUNUMUZ DA ÇÖZÜLMEDİ

Muhtarlar Derneği Başkanı Sarıot Muhtarı Sadık Eryaşar, “ Yolu suyu olmayan köylerimiz var. Bitmeyen Tavşanlı ve İnegöl bağlantı yollarımız var. Sürekli bir bahane üretiliyor. 2 bin nüfuslu köyümde 300 yaşlı insan kaldı” 

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ NEREDE

Domaniç Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı Yahya Türk, “ Muhtarlar ve STK’lar ile Domaniç’in sorunları konuşulacak dediler diye geldik. Benden başka STK temsilcisi gelmemiş. Neden ? Çünkü bizde bir kişi hem 3-5 STK’nın hem de partinin başkanı. Domaniç’te sorunlar azalacağı yerde artarak devam ediyor. Çözüm odaklı çalışan bir tek derneğimiz yok. Bir yere gidip bir sorunu çözelim desek arkamızdan gelen yok. Elektrik faturalarına sürekli eklemeler yapılıyor. Ses çıkaran yok. Pandemi sürecinden zaten para kazanan Marketlere, Manavlara, Tamircilere yardım eden devlet asıl mağdurlarla onları aynı kefeye koyarak. Mağdurları daha da mağdur etti. Tepki yok.  Sorun çok ama bunları dile getirecek STK’lar ortada yok”

İŞÇİ SERVİSLERİ KALKARSA 2 BİN KİŞİ DAHA GÖÇ EDER

Domaniç Taşımacılar Kooperatifi Başkanı Numan Köksal ve İşçi servisi çeken Ceyhun Ergun, “ Onlarca araçla yüzlerce Domaniçliyi İnegöl’de ki fabrikalara taşıyoruz. Ancak İnegöl’de ya zabıta çevirip ceza yazıyor, 15 günlüğüne araçlarımızı bağlıyor. Ya da Emniyet çevirip 60 gün araçlarımızı bağlıyor. Kimse de bize bu konuda destek vermiyor yardımcı olmuyor. Eğer İşçi servisleri kaldırılırsa en az 2 bin kişi İlçemizden göç eder. Domaniç bir iki kişinin tekelinden kurtulmadan bu sorunlar bitmez” dediler. 

MUHTARLAR ÇALIŞIYOR VEKİLLER ÇALIŞMIYOR

Berçin Muhtarı Alirıza Kocabaş, “ Köyümün girişi çevre yolu üzerinde. Berçin kavşağın da özellikle gece saatlerinde çok tehlikeli kazalar oluyor. Yıllardan beri her vekile Berçin ve Tıraz kavşaklarına iki ışıklı direk diktiremedik. Hala yolu suyu olmayan, internetin telefonun çekmediği köylerimiz varsa. Bence muhtarlar çalışıyor ama vekiller çalışmıyor” 

BU SİSTEMDE VEKİLLERİN HİÇ BİR YETKİSİ YOK

Milletvekili Dr. Fazıl Kasap, “ Muhalefet vekili olmamamıza rağmen defalarca Domaniç’in sorunlarını en çok dile getiren vekil benim. Domaniç için mecliste proje sunan vekil benim. Domaniç başta olmak üzere, bizim bölgemizin geçim kaynağı turizm olmalı diyerek İstanbul-Antalya yolunu da kısaltacak Domaniç yolunu defalarca talep eden benim. Bu yolun önünde çok büyük engeller var. İstanbul’u Antalya’ya ya bağlayan mevcut güzergâhta ki illerin müthiş bir lobi çalışmaları var. Burada bizim Kütahya İktidar Milletvekillerinin de aynı lobi çalışmalarını yapması lazım ama yapmıyorlar. Zaten mevcut sistemde vekillerin bir yetkisi de yok. Ne Cumhurbaşkanı ile ne Bakan ile görüşmeleri, sorunları dile getirmeleri çok çok zor. 

Atama ile gelen Valiler, Kaymakamlar ve il başkanları halkın seçtiği vekillerden daha etkili ve yetkili. Bu sistemin, değişmesi lazım. Halkın sorunlarını dinleyip çözüm getirecek olan vekilin yetkisi ve etkisi olması lazım. Hükümette yerel yöneticilerde Pandemi dönemini iyi yönetemediler. Her yere okul açıp yurt yapmayarak zaten yanlış yapmışlardı. Okulların açılacağı döneme kadar öğrenci yurdu için de bir şey yapmayarak bu döneme hazırlıksız yakalandılar. Az kaldı sabredin Domaniç İnegöl yolunu da Domaniç Tavşanlı yolunu da CHP yaptı. Günün şartlarına yetersiz kalan bu yolu yenilemek anlaşılan yine bize düşüyor. Yüzde 80 kendi gübremizi üretirken, İran’dan gübre alır durumuna düştük. Halkın dediğinin olacağı, üreten Türkiye için bize destek vermeniz lazım. Biz üreticiyi de, öğrenciyi de esnafımızı da yeniden diriltmeye ve yol, su sorunlarınızı çözmeye de talibiz” dedi.

Editör: Serdar Yiğit