Hayme Ana ve Ertuğrul Gazi döneminde Domaniç'te yaşamış ve Osmanlı'nın kuruluş dönemi önemli tarihi şahsiyetlerden birisi olan Ebe Ana, Saruhanlar köyünde yapılan bir törenle anıldı. Törende, 2 dana, 20 koyun, 5 kazan et, 3 kazan bulgur, 2 kazan keşkek, 2 kazan helva ikram edildi.

https://youtu.be/X5gptQr40xA

Saruhanlar Köyü, Ebe Ana'yı Anma Törenlerini asırlardır devam ediyor. Köy halkından ve bağışçılardan toplanan yardımlarla yemek pişirilerek, köye yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Ebe Ana'nın türbesinin civarındaki koruluk alanda hayır düzenleniyor. Bu yıl ise anma etkinliklerine katılım oldukça yüksek oldu.

Tören öncesi din görevlileri tarafından mevlit ve ilahiler okundu, dualar edildi.  Domaniç ilçe müftüsü Şaban Durmuş öğle namazını müteakip günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Türbedar Selim Yalçın ve ailesi tarafından organize edilen törene, CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, Domaniç Kaymakamı Muhammed Enes İpek, Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk, Tunçbilek Belediye Başkanı Mustafa Düzgün, ilçe protokolü ve vatandaşlar katıldı.

CHP MİLLETVEKİLİ KASAP EBE ANA’YI ZİYARET ETTİ

CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, İl yönetimi ve İlçe yönetiminden oluşan kalabalık bir grup ile katılım sağladı. Burada vatandaşlarla da bir araya gelen vekil Kasap, Ebe Ana türbesini ziyaret etti. Türbedar Selim Yalçın ise Vekil Kasap ile CHP yönetimine Ebe Ana’yı anlattı.

TUNÇBİLEK BELEDİYE BAŞKANI DESTEK SÖZÜ VERDİ

Yine anma törenine katılan Tunçbilek Belediye Başkanı Mustafa Düzgün, Saruhanlar Köyü Muhtarı Mehmet Ayverdi ve Türbedar Selim Yalçın ile birlikte çevre düzenlemesi ile ilgili görüşme yaptı. Başkan Düzgün, Belediye olarak gerekli desteği sağlayacaklarını söyledi.

GELEN SAYISI GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR

Tören sonunda gazetemize konuşan Saruhanlar Köyü Muhtarı Mehmet Ayverdi, “Biz asırlar önceden beri atalarımızdan, dedelerimizden gördüğümüz gelenek ve görenekleri devam ettiriyoruz. Gün geçtikçe köyümüze türbemizin hayrına civar köylerden, İnegöl, Bursa, Kütahya, Tavşanlı, Domaniç’ten çok gelenler var. Kalabalık, gün geçtikçe çoğalıyor. Bizde elimizden geldiği kadar onları memnun etmeye uğraşıyoruz. İnşallah yetkililerimiz söz verdi burayı daha da güzelleştireceğiz. Yetkililerimizden bize yardımcı olabilmeleri için, burayı güzelleştirmeleri için, ellerinden ne geliyorsa yaptırmak için uğraşıyoruz.  Yetkililerde sözünü verdi. İnşallah önümüzdeki dönemlerde her şey daha güzel olacak” dedi. 

EBE ANA KİMDİR?

Ebe Ana, Nalbant Hüseyin Dede ile eşi Mümine Hatun'un kızıdır. Hayme Ana, Kayı Boyu ile Çarşamba'da, Ebe Ana Avşar boyu ile Saruhanlar'a yerleşmişlerdir. İnanışa göre, yine Saruhanlar Köyü'nde bulunan Orinas kalesinden gelen bir grup atlı, kalede bulunan tekfurun akrabalarından bir kadının doğum sancılarının başladığını söyleyerek, Ebe Ana'nın doğuma gelmesi için ricada bulunur. Ebe Ana kabul eder. Ancak atlılar Ebe Ana'yı kaleye götürürken kalplerine kötülük düşer. Atlarından inerler. Ebe Ana'ya doğru yürürler. Ebe Ana ne olduğuna anlam veremeden kaleden aşağıya doğru koşmaya başlar. Ebe Ana koşarken karşısına insandan daha büyük bir kaya çıkar. Kayaya "Yarıl ya taş!" diye temenni ile Allah'a yalvarır. Kaya yarılır, Ebe Ana kayanın içine girer ve kaya tekrar kapanır. Kaya kapanırken Ebe Ana'nın bir göğsü dışarıda kalır. Bizanslı askerler hayretler içinde kalarak kaçmaya başlarlar. Bu olay asırlar geçse de unutulmaz. Belirli dönemlerde göğsünden süt gibi bir sıvının aktığı söylenir. Saruhanlar Köyü’nde yılda iki kez Ebe Ana Sultan’ı anma törenleri düzenlenir.

Editör: Serdar Yiğit