Türkiye’nin çeşitli illerinden Kütahya’ya gelen öğretmenler, TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları tarafından desteklenen “Seramorium’da Bilim ve Doğa” projesi kapsamında Domaniç Dağlarını gezdi.

https://www.youtube.com/watch?v=KhEBlxgKyUg

Kütahya ve ilçelerinin tarihi, kültürel, doğal ve jeolojik kaynaklarını gezen öğretmenlerin doğa ve çevrenin işleyişini bilimsel bakış açısıyla anlamlarını ve deneyimlerini öğrencilere aktarılmasının hedeflendiği proje kapsamında 30 öğretmen Domaniç Dağlarını ve Domaniç’in tarihi yerlerini gezdi.

Proje eğitimleri hakkında açıklamalarda bulunan proje yürütücüsü Serkan Saruhan, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 30 öğretmene Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ve Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesinde görev yapmakta olan akademisyenler tarafından bilim ve doğa eğitimi verildiğini söyledi.

Bu proje sayesinde eğitmenler eşliğinde grup çalışmaları, doğa yürüyüşü, botanik incelemeler, arkeolojik kazılar, tarihi, kültürel ve bilimsel saha çalışmaları gibi birçok etkinlik ile öğretmenlerin yaparak ve yaşayarak öğrenecekleri ve eğitim - öğretim hayatında öğrencilere konuları daha iyi anlatabileceklerini ifade eden Saruhan, “Bir hafta sürecek bu etkinliğimizde Kütahya’nın çeşitli mekanlarını eğitim amaçlı kullanıyoruz. Bugünde Domaniç Topuk Yaylası Tabiat Parkına geldik. burada bir doğa yürüyüşü yapacağız ardından Hayme Ana Türbesi, Mızık Çamı gezileriyle devam edeceğiz. Sonrasında ise Çavdarhisar Aizanoi antik kenti gibi bir çok etkinliğimiz olacak” dedi.

Kütahya’nın bitkisel biyolojik çeşitliliği hakkında öğretmenlere eğitim veren, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Nüket Akanıl Bingöl’de, “Bizim biyoloji bölümü olarak üniversitemiz ve milli parklarla imzalanmış bir protokolümüz var. Bu kapsamda her sene burada yılda 4 kez bitkilerimize bakıyoruz popülasyon, sayılarına bakıyoruz, tehlike altındalar mı bunu belirliyoruz. Ülkemiz diğer ülkelere baktığımızda endemizm olarak oldukça yüksek bitki çeşitliliğimiz var. Domaniç Dağları da bunlardan bir tanesi bizde bugün öğretmenlerimize burada bitkilerimiz anlattık” diye konuştu.

Ayrıca, buraya özel bir kurbağa göçü olduğunu söyleyen Bingöl, kurbağa sayısının her geçen yıl azaldığını söyleyerek tedbir alınması gerektiğini ifade etti.

Domaniç Dağları’nın Türkiye’de ki en güzel karma bitki örtüsüne sahip dağlardan biri olduğunu hatırlatan Pusula Arama Kurtarma ve Doğa Sporları lideri dağcılık antrenörü Zekiye Kaya, öğretmenler ile 7 kilometrelik bir parkurda yürüdüklerini dile getirdi.

Kaya, “Domaniç Dağlarının çam, kayın ve meşe ağaçlarının birbiri içerisinde uyum şeklinde yaşadığı tek yer diyebiliriz. Diğer illerden gelen arkadaşlarımızla bu muhteşem Domaniç ormanlarda yürüdük ve buraların güzelliğini anlattık” diye konuştu.

Editör: Serdar Yiğit