Kütahya Valisi Ali Çelik, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ile milletvekillerinin katıldığı 740. Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri’nin onur konuğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar oldu.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 6 asır 3 kıtada hüküm süren Osmanlı Devleti’nin kurulduğu Domaniç’te Türk bayrakları ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayraklarıyla karşılandı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Vali Ali Çelik ile Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’ın yanı sıra AK Parti Kütahya Milletvekilleri Ahmet Tan, İshak Gazel, Ceyda Çetin Erenler, CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş, MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Vali Yardımcısı Mustafa Güney, Domaniç Kaymakamı Muhammed Enes İpek ile Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk eşlik etti.

4 AYDA HAZIRLANAN YENİ PUŞİDE SERİLDİ

Ziyarette; Hayme Ana’nın sandukasının puşidesi yenilendi. Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticileri tarafından 4 ayda hazırlanan yeni puşide, Cumhurbaşkanı Tatar, Vali Çelik ile protokol üyeleri tarafından sandukanın üzerine serildi.

CUMHURBAŞKANI TATAR ANI DEFTERİNİ İMZALADI

Duaların ardından, anı defterini imzalayan Cumhurbaşkanı Tatar şu ifadelere yer verdi: “Hayme Ana'mızın huzurunda bulunmaktan büyük bir huzur duymaktayım. Ertuğrul Gazi, Osman Gazi'nin anne ve ninelerine, Osmanlı'nın yani Kıbrıs Türkü'nün de ecdadına, aynı soydan gelen Kıbrıs Türk’ü adına sevgi, saygı ve hürmetlerimi sunarım. Büyük milletimizin bekası ve geleceği için geçmişimizi anmak, soyumuzun önemi ve mücadelemizin bilinciyle Hayme Ana'mızın başarıları, bir kadın olarak yaptıklarının ölümsüzleştirilmesi çok anlamlı. Mekânı cennet olsun."

https://youtu.be/WTRQSE5fNM8

ÇADIRLARI ZİYARET EDEN CUMHRUBAŞKANI TATAR SEVGİ SELİ İLE KARŞILANDI

Vali Ali Çelik; Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ile milletvekilleri şenliklerin yapılacağı tören alanına yürüyerek girdiler. Alanı dolduran kalabalık, Cumhurbaşkanını sevgi seli ile karşıladı. Domaniç Belediye Çadırında Tatar’a Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk Domaniç bebeği hediye ederken, Muratlı Spor Başkanı ve Yakı Sanatçısı Mehmet Gün’de ahşaba yakarak işlenmiş fotoğrafını hediye etti.

 Protokolün yerini almasıyla resmi tören programı başladı. Saygı duruşu ve istiklal Marşımızın okunmasının ardından, Kuran dinletisi ve ebediyete irtihal eden tüm kahramanlar dualarla yâd edildi.

VALİ ALİ ÇELİK: KURULUŞUN VE KURTULUŞUN GURURUNU YAŞIYORUZ

Kuruluşun beşiği Domaniç’te iki gururun bir arada yaşandığını söyleyen Vali Ali Çelik, “Kuruluşun ve kurtuluşun şehri Kütahya’mızda Türk’ün şanlı anası, Kayı boyunun lideri Hayme Ana’mızı 740. kez anıyor; Domaniç’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümünü kutluyoruz” dedi.

Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri’nin tarih, kültür, vatan ve millet aşkını daha yakından 740 yıl önce Hayme Ana’mızın attığı mayanın sağlam bir şekilde tuttuğunun en güzel örneğidir. Bizlere atalarımızın emaneti olan bu köklü mirasa her zaman sahip çıkacak, birlik ve beraberliğimizden aldığımız güçle, ülkemizi huzur ve refah içinde geleceğe taşımak için gece gündüz demeden var gücümüzle çalışıp, Hayme Ana'mızın öğütlerini unutmayacağız” diye konuştu.

AHMET MİSBAH DEMİRCAN:  SORUMLULUĞUMUZ ÇOK BÜYÜK

Türklerin kadın ve erkek omuzdaşlığıyla bugünlere gelen bir neslin evlatları olduğunu ifade eden Demircan, “Böylesi bir nesle mensup olmanın kıymeti de sorumluluğu da elbette çok büyük! Türk milleti olarak damarlarımızda dolaşan kanın asaletinin kaynağını bilerek yürüdüğümüz yollar şahittir ki ecdadımızın kıymetli mirasını daima gururla yarınlara taşıdık ve taşımaya da devam edeceğiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifade etmiş olduğu gibi, ‘Geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez.’ Bugün burada ecdadımızın değerlerini birlik ve beraberlikle anmamızın sebebi de işte bu duygudur. Ömrü at üstünde cenk etmekle geçmiş yiğit atalarımız, cesur analarımız ve kahraman bacılarımızın vatan ve millet sevdasıyla verdikleri asırları aşkın bağımsızlık mücadelesinin izleri bugün her birimizin yüreğindedir. Bizim hikâyemiz Hayme Ana’mızın niyazlarıyla, dualarıyla, cesaretiyle abideleşen bir tarihin hikâyesidir. Gönlü ve dimağı onun ocağında pişmiş nesillerden esen medeniyet rüzgârının hikâyesidir. O rüzgâr öğretmiştir bizlere; zalimin zulmü karşısında gözü pekliğin kıymetini, bayrak uğruna içilen şehadet şerbetinin değerini, hakkaniyet, eşitlik ve kardeşliğin ilelebet barış, birlik ve refah getireceğini” diye konuştu.

TATAR’IN ÇOŞKULU KONUŞMASI AYAKTA ALKIŞLANDI

Tatar da programda, törene katılan binlerce kişiye seslenerek birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Tatar, Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından artık Kıbrıs'ta yan yana yaşayan iki ayrı egemen devlet anlayışının ve siyasetinin yerleştirilmesi için bir mücadele verdiğini söyledi. Seçilmesinden önce 50 yıldır bir federasyon kurulması temelinde bir anlaşma müzakerelerinin yürütüldüğünü belirten Tatar "Çünkü yıllardır, benim cumhurbaşkanı seçilmemden önce, 50 senedir federasyon temelinde bir anlaşma için yapılan o sürekli müzakerede oynanan oyunun ne olduğu ortaya çıkmıştır. Oda federasyon çatısı altında çoğunluğun azınlığı yöneteceği ve dolayısıyla Avrupa Birliği içerisinde olacak olan Kıbrıs federal cumhuriyetindeki Kıbrıs Türkleri ile Anadolu'nun, Türkiye'nin bağlarının kopartılması ve dolayısıyla bin yıllık tarihimizde verdiğimiz mücadelenin Doğu Akdeniz boyutuyla bizlerin arasının kopartılmasıyla Türkiye'mizin, Türk ulusunun da Doğu Akdeniz'deki hakları, çıkarları ve dolayısıyla tüm Akdeniz'e hakimiyetinin bir bakıma anlamsızlaştırılması. Böyle bir oyuna gelmeyeceğimizin, artık doğru siyaset, egemen eşitliğe dayalı, yan yana yaşayan iki devletin iş birliğiyle ancak bir anlaşmanın olabileceği. Dolayısıyla bugün, bu anlamlı törende Hayme Ana'mızı anarken geçmişimize baktığımızda büyük ulusumuzun mücadelesinde verilen gerçekten yürekli çabalara ve millet olarak geleceğimiz için bu coğrafyada refahımız için, gelecek nesillerin bekası için büyük milletin geleceği için hep birlikte birlik ve beraberliğimizi koruyabilmek ve çağın gerekleri neyse Kıbrıs'ta şu anda İHA'larla, SİHA'larla Doğu Akdeniz'de hakimiyet ve dolayısıyla KKTC egemenlik temelinde varlığını devam ettirmesi, büyük milletin arzusu ve temennisi, sizlerle bugün Kütahya'da bölgesinde Domaniç'te buluşmanın büyük bir huzurunu yaşıyorum" dedi.

'TÜRKİYE'YE BAĞLILIK, TARİHİ SORUMLULUKTUR'

Kıbrıs Türk insanının Türkiye'ye olan bağlılığının, tarihin verdiği bir sorumluluk olduğunu anlatan Tatar, şöyle devam etti:

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının mücadelesi, 1071'deki Malazgirt Zaferi'nin ardından Anadolu'nun bir Türk yurdu olarak tescillenmesinde önemli bir yeri var. Kurtuluş kutlu olsun. İnşallah gelecek yıllarda 100'üncü yıl dönümünde sizlerle beraber olmak ve büyük milletin başarılarını kutlamak ve ona göre mesajları vermek gönlümden geçendir, temennimdir. Sizlere olan bağlılığımız, Kıbrıs Türk insanının Türkiye'ye olan bağlılığı, hürmeti ve dolayısıyla gelecekte de beraber olabilmek ve tarihimizi yazabilmek, büyük milletin evlatları, neferleri olarak bu mücadeleyi taçlandırmak bizim görevimizdir, bize tarihin verdiği sorumluluktur."

Konuşmaların ardından mehteran, halk oyunları, atlı savaş sanatı gösterileriyle devam eden 740. Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri temsili göç yürüyüşü ile sona erdi.

Editör: Serdar Yiğit