Karaköy’de, Osmanlı’nın 1287 yılında Bizans’a karşı verdiği kanlı İkizce Savaşında şehit düşen, Ertuğrul Gazinin oğlu, Şehit Saru Batu Savcı Bey, mezarı başında 734. kez anıldı.

https://youtu.be/MmyDMVuxkAY

Yönetim Kurulu Üyesi ve Derneğin Kurucu Üyelerinden Abdullah Fidan’ın sunumunu yaptığı anma töreni şehitlerimiz için saygı duruşu ve İstiklal Marşı'mızın okunması ile başladı.

Ardından Ertuğrul Gazi Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Orhan Sarıca, günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı. Sarıca, Osmanlı tarihinde Saru Batu Savcı Bey'in önemine dikkati çekerek, "Cihanşümul bir devlet olan Osmanlı'nın kurulmasında, temellerinin atılmasında büyük bir emeği olan Ertuğrul Gazi'nin büyük oğlu, Osman Gazi'nin ağabeyi Şehit Saru Batu Savcı Bey'i anma törenine hoş geldiniz. Bizler, vatanın her karış toprağını kanlarıyla yoğuran ve bu toprakları Türk yurdu yapan Şehit Saru Batu Savcı Bey ve bütün şehitlerimizi anmak, yüceltmek, minnet ve şükranlarımızı sunmak, onların ruhaniyeti ile beraber olmak için buradayız” dedi.

Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk’te yaptığı konuşmasında, “Bizler Domaniçliler olarak çok şanslıyız. Bir tarafımızda Hayme Ana, diğer tarafımız da Osman bey ve sallandığı beşik çamı, diğer tarafımızda ise İlk Osmanlı Şehidi Savcı bey omuzlarımızda bu kadar tarihi sorumluluk var. Bizim görevimiz onara sahip çıkmak, gelecek kuşaklara aktarmak ve tanıtmak. Ben Domaniç Belediye Başkanı olarak söz veriyorum buraya yapılacak her türlü hizmete elimin erdiği, gücümün yettiği desteği vereceğim ve el birliği ile tarihi değerlerimizi gün yüzüne çıkartacağız” dedi.

Son olarak kürsüye çıkan Domaniç Kaymakamı Muhammed Enes İpek,  “7 Cihana 700 yıl hükmeden Osmanlının doğduğu topraklar da yaşıyoruz” diyerek başladığı konuşmasında Hayme Ana, Ertuğrul Gazi, Osman Gazi ve Saru Batu Savcı Bey gibi değerlerin hatıralarını yaşatmak için gayret göstereceklerini vurguladı. Kaymakam İpek, “ Tarihin mihenk taşı olan bir ilçe de yaşıyoruz ve bunun kıymetini bilmemiz gerektiği kanaatini taşıyorum. Bu geleneği devam ettiren Abdullah Fidan’a şahsında Karaköy halkına ve katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

734. Savcı Sarı Batu Beyi Anma törenlerine Domaniç Kaymakamı Muhammed Enes İpek ve Belediye Başkanı Sahvet Ertürk’ün yanı sıra, İlçe Jandarma Komutanı Kubilay Durmaz, Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, Ak Parti İlçe Başkanı Ahmet Özoğul, İyi Parti İlçe Başkanı Şerif Yılmaz, Yeniden Refah Partisi İlçe Başkanı Fatih Yalçınsoy, Kütahya Yörük Türkmen Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Namaz, Ertuğrul Gazi Derneği Federasyonu Genel Sekreteri Selahattin Bayram ve Tavşanlı Ertuğrul Gazi Derneği Başkanı İsmail Durkun ile İlçe protokolü katıldığı törende İkizce Alçay Mesire Alanı'na kurulan oba çadırında etli bulgur, gözleme ve ayran ikram edildi.

Editör: Serdar Yiğit